Район „Младост“ на СО спечели конкурса „Най-зелена община“ с образователна програма за ползите от разделното събиране и рециклирането

Район „Младост“ на СО спечели конкурса „Най-зелена община“ с образователна програма за ползите от разделното събиране и рециклирането
Район „Младост“ на СО спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г. Проектът, който получи приза в категория „Голяма община“, представлява образователна програма за ползите от  разделното събиране и рециклиране на отпадъците в училищата и детските градини в района. Мотото на програмата е „Децата на „Младост“ събират разделно отпадъците". Целта на кампанията е 2500 от децата, посещаващи детските градини и училищата в столичния район „Младост“,  да научат повече за разделно събиране и рециклиране на отпадъци чрез неформално образование, учене чрез преживяване и различни игри.
През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност. 
Проектът на район „Младост“ предвижда да се разработят настолни игри за ползата от рециклирането, провеждане на уроци в училища и детски градини,  изграждане на Детски Еко кът със съоръжения за детски игри, кошчета и други материали, напомнящи на децата да изхвърлят отпадъците разделно. Успешното приключване на проекта ще бъде отбелязано със засаждане на цветя и поставяне на табелки в екоалеята и на пейките
„Щастливи сме да получим тази награда, тъй като зелената идея е в слогана, с който спечелих изборите „За по-зелен Младост“. С този проект и с подкрепата на „Екопак България“ ще образоваме децата за ползата от рециклирането и ще създадем екопространство, с което ще облагородим района“, заяви кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева. 
 „Радвам се, че връчвам наградата на район Младост, един от столичните райони с дългосрочна стратегия за разделно събиране на отпадъци от опаковки. „Екопак България“ има успешна история в работата си на територията на района, която се доказва от резултатите до момента. През 2017 г. домакинствата в  район „Младост“ събраха и рециклираха 1073 тона отпадъци, с което спестиха 320 КВт/ч електроенергия, 23 000 литра вода, 1862 барела петрол, спасиха от изсичане над 9000 дръвчета и намалиха депонираните отпадъци с 3800 куб. м.“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД. 
Той връчи на г-жа Иванчева статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2017 г. и чек за 25 000 лв.
Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. 
Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него. 
През март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.
Регистрацията на проекти започва  през март.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове