През 2018 г. компаниите поемат инициативата, за да #Скъсат с пластмасата

През 2018 г. компаниите поемат инициативата, за да #Скъсат с пластмасата

„Опазването на околната среда е наша задача, наша грижа. Имаме една планета и това което запазим, ще остане за генерациите, които идват след нас. Бизнесът е този, който трябва да води напред. Той е локомотивът, който да бъде инициатор на мерките по отношение на опазването на околната среда“, каза Тодор Бургуджиев, по време на честването на Световния ден на околната среда, който тази година е под наслов #Скъсай с пластмасата.
Компаниите-членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязваха колективно деня с две инициативи:
• Конкурс за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании;
• Образователна игра под наслов „Стани Екогерой“, водена от експертния екип на Екопак;

В издание 2018 на инициативата се включиха 7 водещи български компании - Екопак, КонтурГлобал Марица Изток 3, Овергаз, Солвей Соди, ОББ, Софарма и ТехноЛогика.

„Замърсяването на околната среда влияе не само върху природата, но и върху нашето собствено здраве. Идва момент, в който всички ние трябва да се замислим – как да опазваме околната среда, как нашите градове да бъдат по-зелени, въздухът да бъде по-чист. Влиянието на пластмасата върху околната среда е огромен проблем, за който, ако не се вземат мерки сега и веднага, има опасност нашата планета да бъде затрупана с пластмаса и да стане твърде късно да я изчистим.

Инициативата на БМГД е изключително навременна. Искам да благодаря на всички компании -членове на Мрежата, които участваха със свои предложения в конкурса.

Бизнесът е този, който трябва да води напред, но естествено това трябва да бъде цел и за всички институции и всички нас като граждани и общество“, допълни г-н Бургуджиев.
Конкурсът за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании породи много дискусии в компаниите за това как потреблението на пластмаса може да бъде намалено и макар идеите, на участниците да нямат голям размах, те силно ангажираха служителите на компаниите.
Експертното жури в състав Тодор Бургуджиев, директор на Екопак и председател на журито, Жюстин Томс, основател ABC design, активист и блогър по темата за отпадъците и Огнян Траянов, управител на ТехноЛогика, председател на Мрежата отличиха идеите на Юлия Георгиева, от Овергаз (второ място) и Десислава Йосифова – Димитрова от ОББ (трето място).

Критериите за предлаганите идеи в конкурса бяха фокусирани върху нивото на приложимост на предложенията, техният обхват, видим ефект и иновативност.
В резултат на конкурса журито и Българската Мрежа излизат със следните препоръки към компаниите за намаляване употребата на еднократна пластмаса:
• на служителите да се предоставят порцеланови чаши за кафе с името на служителя, стъклени бутилки и чаши за вода и чай;
• на служителите да бъдат предложени безплатни платнени торби за пазар, срещу ангажимент/обещание те да бъдат използвани;
• в компаниите да бъдат закупени необходимите прибори и посуда, за да се прекрати предлагането на пластмасова такава;
• финансов стимул при покупка на напитки и храни в компаниите, напр. 10% по-ниска цена, при ползване на чаши за многократна употреба за кафе и чай;
• да бъдат поставени кошчета за разделно събиране на отпадъците в общите помещения;
• да бъде проведено обучение за това кои опаковки какъв еко отпечатък имат.
Предложенията ще бъдат обединени в наръчник „Офис без пластмасови отпадъци“, който да се предоставя на компаниите.
Завършекът на инициативите по случай Световния ден на околната среда бе образователна игра под наслов „Стани Екогерой“ на тема опазване на околната среда и рециклиране на отпадъците, водена от експертния екип на Екопак. В играта, която се проведе на 5 юни в Национален музей „Земята и хората“, се включиха ученици и служители от различни компании.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове