Община Свиленград спечели конкурса „Най-зелена община“ за 2017 г. с проект за разделно събиране на отпадъци в детски градини и многофамилни жилищни сгради

Община Свиленград спечели конкурса „Най-зелена община“ за 2017 г. с проект за разделно събиране на отпадъци в детски градини и многофамилни жилищни сгради
Община Свиленград спечели конкурса на „Екопак България“ АД „Най-зелена община“ за 2017 г. Проектът, който получи приза в категория „Малка община” с население до 25 000 души, въвежда иновативен метод за преодоляване на анонимността на замърсителите чрез въвеждане на електронен достъп до системата за разделно събиране на отпадъци.
През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност. 
Проектът на община Свиленград предвижда пилотно изграждане на три площадки ‘’Зелен еко кът’’ за поставяне на  контейнери за разделно събиране тип „Иглу”. Трите Еко къта ще бъдат разположени на площадки пред многофамилни жилищни сгради, а достъп до системата за разделно събиране ще се осъществява чрез електронни чипове единствено от живущите в тези блокове. 
Мини Зелени Eко кътове ще се организират във всички детски градини в града. Целта им е децата да бъдат обучени на разделно събиране на отпадъците, за да се превърнат в посланици на инициативата в своите семейства. Слоганът на кампанията е „Заедно събираме разделно“.
„За община Свиленград е изключително признание спечелването на приза „Най-зелена община“ в конкурса на „Екопак България“. По този начин възпитаваме гражданите в отговорно отношение към природата. Започнахме с проекта за еднофамилните жилища, където бяха поставени 1000 жълти кофи. Сега надграждаме с новия проект за многофамилни блокове и детски градини. Следващият етап ще обхване търговските и туристическите обекти, за да завършим цикъла. Община Свиленград ще продължи да развива зелената идея, защото това е дългосрочна инвестиция в превръщането на града в по-добро място за живеене“, заяви кметът на  община Свиленград  инж. Георги Манолов. 
Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД връчи на кмета на Свиленград наградата - статуетка, грамота и чек за 10 000 лв.
„Свиленград спечели надпреварата в своята категория, защото общинското ръководство има дългосрочна стратегия за управление на отпадъците. Това се дължи на изключителната ангажираност на кмета инж. Манолов и на неговия екип. Много е вдъхновяващо, че подкрепяме проект, насочен към семействата и децата. Убеден съм, че децата са най-добрите посланици на идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки – те мотивират родителите си да започнат да се отнасят по-отговорно към природата и към мястото, в което живеят“, каза  г-н Бургуджиев.
Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ АД за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. 
Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него. 
През март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.
Регистрацията за новото издание ще започне през март на:
http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/ 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове