Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ с информационно-образователна кампания за рециклиращо гражданско общество

Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ с информационно-образователна кампания за рециклиращо гражданско общество
Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г. Проектът, който получи приза в категория „Средна община“, представлява информационна кампания за гражданите в община Кюстендил. Целта е по-добро осъзнаване и разбиране на ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки, последващото им оползотворяване и водещите от това ползи за домакинствата. Не случайно посланието на общината към гражданите е „Платил си! Ползвай го!“. Кампанията ще започне с отпечатване на информация на гърба на данъчните съобщения. В рамките на една година общинската администрация ще организира редица разяснителни беседи и срещи с граждани и председатели на етажни собствености. Планирано е пилотно да бъдат включени блоковете получили БФП по НПЕЕМЖС и по ОПРР 2014-2020. В близост до блоковете с въведени мерки за енергийна ефективност ще бъдат разположени защитени от кражба контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Във всеки вход ще бъдат монтирани информационни табла.
 
През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност. 
„Eдна от важните цели за нас е да насърчаваме съгражданите ни да събират разделно отпадъците, за да спестяваме ресурси и средства за нас, нашите деца и домакинства. Надявам се всички да прегърнем тази идея, за да имаме реални успехи и да направим децата ни щастливи и растящи в здравословна среда“, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов. 
„Радвам се, че община Кюстендил разработи този проект и искрено се надявам прилагането на нестандартен подход да даде резултати. Най- сериозният ни проблем в Кюстендил е ровенето в контейнерите, изземването на рециклируеми отпадъци и замърсяването около тях. Екопак България обслужва 2, 5 млн. жители в цялата страна и е изградила системи за разделно събиране в 84 общини. Чрез организирането на този конкурс даваме възможност на всяка община в която работим, да кандидатства и да повиши рециклирането на отпадъците, като същевременно намали количествата които депонира“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД. 
Той връчи на г-н Паунов статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2017 г. и чек за 15 000 лв.
Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. 
Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него. 
През март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.
Регистрацията на проекти започва  през март. 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове