Наградиха заведенията в Бургас, които рециклират пластмасови бутилки и алуминиеви кенове

Наградиха заведенията в Бургас, които рециклират пластмасови бутилки и алуминиеви кенове

ЕКОПАК България и Община Бургас раздадоха първите награди „ЕКОзвезди“ на заведения и обекти за спорт, хранене и образование, които събират разделно отпадъците си от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. За първи път бяха наградени 20 спортни, учебни заведения, обекти за обществено хранене, фестивали и събития в Община Бургас за активното им участие в практикуването на разделното събиране на отпадъци от опаковки.  Официалното събитие се проведе в Морско казино, Бургас с участието на представители на Община Бургас, Евроимпекс Бургас и други.

Участващите обекти събират пластмасовите бутилки и кенове отделно, а ЕКОПАК предоставя съдове, извозва събраните количества по график,  сортира ги по вид и цвят и ги подготвя за рециклиране. Обслужването на обектите се извършва с 6 специализирани камиона с преса по един, два или три пъти седмично. За ден един в обект се събират между 100-400 бутилки/кенчета.

През последните 6 месеца повече от 300 търговски, учебни, спортни заведения, ресторанти и барове в София, Пловдив и Бургас се включиха в програмата „ЕКОзвезди“, инициирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната - ЕКОПАК България.

Класирането на най-активните екозаведения е изготвено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „Зелена алея на славата“ (приложен е пълен списък на наградените в Община  Бургас за 2023 година). Платформата вече е събрала повече от 7600 гласа, като алгоритъмът й позволява един човек да гласува само по веднъж за дадено заведение, но в същото време да покрепи повече от един обект.

Програмата е насочена специално към отпадъците от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в отговор на европейската стратегия за развитие на кръгова икономика „от бутилка в бутилка“. Целта е до 2025 година почти 4 от 5 пластмасови бутилки да се събират разделно, а през 2030 година – 9 от всеки 10. Освен това към 2030 година поне 30% от пусканите на пазара нови бутилки ще трябва да съдържат вторичен материал - рециклиран PET – полиетилен терафталат, получен от отпадъци от пластмасови бутилки.

Междувременно инициативата продължава и организаторите канят всеки обект в София, Пловдив или Бургас, който генерира значителни количества отпадъци от пластмасови бутилки или алуминиеви кенове да подаде заявка да се включи онлайн на https://www.ecopack.bg/bg/eko-zvezdi.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове