Литературна поредица за колекциониране и нов регламент обявяват „Книги за смет“

Литературна поредица за колекциониране и нов регламент обявяват „Книги за смет“

Дванадесет години след първото си издание в София, най-голямата национална еко-инициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - „Книги за смет“, започва новото си издание в страната. Кампанията обявява началото и на нов дългосрочен проект, посветен на кирилицата – „Буквите, които ни свързват”. Под това мото всяка година една буква от азбуката ще бъде представена под формата на специално издание. Така участващите в кампанията ще имат възможност да колекционират и съберат цялата азбука през следващите години.

 

Регламентът на „Книги за смет“ също се променя. Всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна една книга по избор. Независимо от количеството пластмаса над единия килограм, книгата остава една за всеки. Участващите ще могат да получат само по едно издание. Тъй като в кампанията често участват цели семейства, това означава, че за да получи всеки член на семейството книга, всеки ще трябва да предаде по един килограм или повече, и всички да бъдат заедно на предаването на отпадъците. Всички събирани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

 

Кампанията обявява за първи път и датите за пролетното и есенното си издание.

Ето кои са градовете-участници през 2024:

 

20 април - Благоевград

19 май - Русе

25 май - Пловдив

26 май - Бургас

2 юни - Карлово и Казанлък

8 юни - Варна

09 юни – Шумен

 

22 септември - Велико Търново

29 септември - София

 

Кампанията както винаги ще се проведе от 10 до 13 ч. в градовете, като съвсем скоро ще бъдат обявени и точните локациите на магазините Kaufland. Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасатаза еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-американска кредитна банка, Община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

 

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове