КОКА-КОЛА ОБЯВИ НОВАТА СИ ГЛОБАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА „СВЯТ БЕЗ ОТПАДЪЦИ“

КОКА-КОЛА ОБЯВИ НОВАТА СИ ГЛОБАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА „СВЯТ БЕЗ ОТПАДЪЦИ“
Компанията си поставя за цел до 2030 г. да помогне за оползотворяването и рециклирането на еквивалента на броя бутилки и кенове, които продава. 
Компанията Кока-Кола обяви миналата седмица, че променя подхода си към опаковките, поставяйки си за цел до 2030 г. да подпомогне оползотворяването и рециклирането на еквивалента на 100% от опаковките, които произвежда и продава на глобално ниво.
 
Тази цел е основополагаща в новата визия за опаковките на компанията – Свят без отпадъци, която системата на Кока-Кола възнамерява да подсили с дългогодишната си инвестиция в разработването на 100% рециклируема бутилка. Тя води началото си от разбирането, че опаковките на храни и напитки са неизменна част от живота на модерния човек и има още много какво да се направи, за да се редуцират отпадъците от тях в световен план.
 
„Светът има проблем с опаковките и, както всички компании, наш е ангажиментът да намерим решение,“ каза Джеймс Куинси, президент и главен изпълнителен директор на Компанията Кока-Кола (The Coca-Cola Company). „Чрез визията ни за Свят без отпадъци ние инвестираме в нашата планета и в подобряването на нашите опаковки, за да оставим този проблем в миналото.“
 
Компанията и нейните партньори бутилировачи са си поставили няколко ключови цели:
 
Инвестиция в планетата: До 2030 г. системата на Кока-Кола по света ще подпомага събирането и рециклирането на еквивалента на всяка продадена бутилка или кен. Компанията ще инвестира допълнителен маркетингов бюджет и ресурс, за да постигне 100% оползотворяване на отпадъците и да информира консуматорите си какво, къде и как да рециклират. В ангажимента влиза оползотворяването на опаковки от безалкохолната индустрия, включително и такива на конкуренти. Кока-Кола ще работи заедно с местните общности, бизнес партньори, своите клиенти и потребители, за да обърне внимание на проблеми като изхвърлянето на използваните опаковки и отпадъците в морето.
Инвестиция в опаковките: За да изпълни своята цел, компанията ще продължава да работи върху разработването на 100% рециклируеми опаковки и да търси начини за създаване на все по-добри бутилки - дали с повече рециклирано съдържание, дали чрез суровини на растителна основа или чрез намаляване съдържанието на пластмаса във всяка от тях. В момента по-голямата част от опаковките на компанията могат да се рециклират. До 2030 г. системата на Кока-Кола се стреми да произвежда своите бутилки от минимум 50% рециклирано съдържание, а голямата цел е да се утвърди нов световен стандарт при производството на опаковки в безалкохолната индустрия. 
 
Свят без отпадъци е следващата стъпка в усилията на компанията за устойчиво развитие, надграждаща успеха с възобновяването на 100% от водата, която се използва при производството на напитките й. Кока-Кола достигна тази цел през 2015 г., 5 години по-рано от планираното. Тези усилия са част от дългосрочната стратегия на компанията да се развива по правилния начин, утвърждавайки се като отговорен производител на цялостно портфолио от разнообразни напитки. 
 
„Бутилките и кеновете не трябва да замърсяват нашата планета. Свят без отпадъци е възможен,“ съобщи Куинси. „Компании като нашата трябва да бъдат лидери. Потребителите по целия свят се интересуват от бъдещето на планетата. Те искат и очакват компаниите да бъдат активни в това отношение. Такива са и нашите намерения и искаме да поканим и други да се включат в това важно начинание.“
 
Компанията Кока-Кола ще работи за постигането на тези цели с помощта на няколко глобални партньори: Ellen MacArthur Foundation's New Plastics Economy initiative, The Ocean Conservancy/Trash Free Seas Alliance и World Wildlife Fund (Cascading Materials Vision and Bioplastic Feedstock Alliance). 
 
На местно ниво системата на Кока-Кола в България планира да предприеме действия с нови или настоящи партньори, както и да работи активно със свои ключови клиенти, за да мотивира потребителите да рециклират повече и по-често своите опаковки.
 
„Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани работи в сътрудничество с Компанията Кока-Кола в областта на опаковките и те от години са в центъра на нашия подход за устойчиво развитие. Очакваме да работим с Компанията Кока-Кола за постигането на глобалните цели, залегнали във визията Свят без отпадъци.“, заявиха от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани, която е бутилиращ партньор на Компанията Кока-Кола в 28 държави. 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове