Глоба, ако не рециклираш? Собственици на фитнеси и заведения събират екозвезди вместо глоби

Глоба, ако не рециклираш? Собственици на фитнеси и заведения събират екозвезди вместо глоби

Ако управляваш заведение, фитнес, барове, кафенета, в които остават пластмасови бутилки и алуминиеви кенове си длъжен да събираш разделно отпадъците си от опаковки. Задължението е записано в закона от години, но  от тази година мащабна инициатива предлага безплатно обслужване на събраните опаковки и раздава екозвезди на заведенията.

Това събщи БТВ в репортаж от софийско заведение, което е приело рециклирането като мисия, освен задължение и има екозвезда за това.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/za-po-chista-priroda-do-2-g-trjabva-da-udvoim-prerabotenite-plastmasovi-butilki.html

Стотици ресторанти, барове и капанчета в София, Пловдив и Бургас, вече участват инициативата „Екозвезди“ и предават пластмасовите си бутилки и кенове за рециклиране на най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България – „Екопак“.

Целта на екозведите е да стимулира заведенията да рециклират - до 2025 г. 77% от пластмасовите бутилки трябва да се преработват. В момента се рециклират едва 40%.

Организаторите търсят още екозаведения, за да може 2 от всеки три бутилки да се превръщат в нови и да не отиват на сметището. Регистрацията става на този линк https://www.ecopack.bg/bg/eko-zvezdi, като засега е отворена само за обекти в София, Пловдив и Бургас

Инициативата е безплатна. Могат да участват заведения за бързо хранене, барове, дискотеки, кафенета, ресторанти и фитнеси - въобще всякакви търговски обекти, на чиято територия се консумират значителни количества напитки в пластмасови бутилки и алуминиеви кенове.

Включвайки се в нея, всеки търговски обект напълно безплатно може да изпълни задължението си за разделно събиране и да избегне глоба от общината при неочакваните и зачестяващи проверки. С всеки участник ще се подпише договор/споразумение, което ще важи при проверка от инспектората на съответната община.

„Много от бизнесите, които се обръщат към нас го правят, защото вярват, че е правилно и подкрепят рециклирането. Истината е, че някои  не знаят за това свое задължение и това, че може да бъдат глобени от общината, ако не го спазват, “ обясняват организаторите.

Екорейтинг

При одобрение и сключване на договор, обектите ще бъдат включени в платформата за еко-рейтинг на ЕКОПАК - т.нар. Зелена Алея на славата. Може да я разгледате тук - https://www.ecopack.bg/bg/zelena-aleja-na-slavata. Там всеки може да гласува с "екозвезди"и в подкрепа на 1 или повече от участващите заведения. Предвидени са награди за най-активните заведения, техните служители и клиенти. Не е за подценяване и цялостния принос за имиджа на онези заведения, които показват загриженост към природата и средата, в която живеем. 

Сред вече включилите се в кампанията са много пловдивски обекти, сред които Ресторант „Южен полъх“, Ресторант Style, Casa de Cuba, Вила Росиче, Бар Графит, Фитнес Авангард, Детски център Немо и други.

Виж как изглеждат пловдивските екозвезди тук: https://www.marica.bg/galerii/zavedeniq-ekozvezdi-shte-spasqt-plovdiv-ot-plastmasata-snimki

От ЕКОПАК допълват, че кампанията им се отнася за надлежно разделен отпадък и при достатъчно количество пластмасови бутилки и кенчета. Те са напълно рециклируеми и могат да се превърнат в нови опаковки, стоки за бита или дори дрехи.

Кампанията се провежда под надслов „Рециклирай в твоето заведение! Бъди сред първите ЕКОзвезди в България!“ и стартира пилотно през 2023 г. в партньорство с Община Пловдив, Столична Община и Община Бургас.

А ето как главният готвач на "Старият чинар" Виктор разказва за екозвездите:  

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове