ЕКОПАК България разположи в Добрич 10 нови точки за разделно събиране на отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра

ЕКОПАК България разположи в Добрич 10 нови точки за разделно събиране на отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра

Жителите на Община град Добрич вече могат да събират разделно празните си пластмасови бутилки в 10 нови специализирани контейнери. Те са поставени на оживени места в рамките на пешеходни зони и паркове в града от ЕКОПАК България.

Ако бъдат събрани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, които ефективно може да бъдат рециклиран и от него да бъдат произвеждани нови бутилки за напитки. Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. До момента от рециклираният PET материал се произвеждат основно дрехи, чанти и други продукти за многократна употреба. Но предстои това да случва в много голям мащаб и с производството на нови бутилки за напитки. По този начин се затваря кръга на потребление и бутилката отново ще се превръща в бутилка.

Бутилките, събрани от новите специализирани контейнери също помагат за осъществяването на тази кауза.

Новите съдове са предназначени само за отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра и целта им е да подпомогнат изпълнението новите цели за разделно събиране, наложени по директива на ЕС и наредба на МОСВ.

Призоваваме всички граждани на Добрич да използват новите съдове, както и съществуващите жълти контейнери за метал и пластмаса, за да може по-голяма част от отпадъците от опаковки да се превърнат в нови продукти и да НЕ остават в природата или депата стотици години.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове