„Книги за смет“ стартира есенната си обиколка в България с подкрепата на ЕКОПАК България

„Книги за смет“ стартира есенната си обиколка в България с подкрепата на ЕКОПАК България

„Книги за смет“ започва есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на кампанията, която тази година отбелязва 10 години с подкрепата на ЕКОПАК България в рекордните 15 града.

Първият етап от националното турне на „Книги за смет“ се състоя през май и юни на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. В него бяха събрани близо 12 тона пластмаса и раздадени 11 800 книги.

Вторият етап ще започне от Бургас на 10 септември. В морския град ще има два пункта за предаване на пластмаса - на паркинга на Kaufland в квартал „Славейков“ и пред Пантеона в Морската градина. На следващия ден, 11 септември, желаещите да се включат в инициативата в Пловдив ще могат да го направят пред магазина на Kaufland на адрес „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. В същия ден „Книги за смет“ ще бъде и в Ямбол на паркинга на Kaufland на бул. „Граф Игнатиев“. Като партньор на инициативата  от самото й създаване ЕКОПАК България ще рециклира всички събрани пластмасови отпадъци.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Желателно е всички, които се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Няма да бъдат приемани отпадъците като блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

За десетте години, в които се провежда, „Книги за смет“ са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и са раздадени над сто хиляди книги.

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове