„Екопак България“ предизвиква: намалете отпадъците, събирайте разделно

„Екопак България“ предизвиква: намалете отпадъците, събирайте разделно

Ежегодно в края на ноември се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Тази година тя е от 17 до 25 ноември. Целта е да се насърчат устойчиви дейности за предотвратяване образуването на отпадъци, да се повиши информираността относно разделното им събиране и рециклиране, да се покаже прякото въздействие върху околната среда и да се мотивират гражданите за създаване на устойчиви навици за опазване на природата.

Във връзка с това ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ предизвиква всички: Произвеждайте по-малко отпадъци.Използвайте вещите многократно. Събирайте разделно. Рециклирайте.От всеки от нас зависи опазването на природата и бъдещето на планетата.

Според нас, за да бъдем част от по-устойчиво и отговорно общество, е необходимо да се усвоят познания за ползата от разумното използване на опаковките и управлението на отпадъците, да се осъзнае, че разделното събиране води до по-голяма възможност за рециклирането им и е израз на отговорност към собствената ни среда за съществуване. Нужно е мисълта за опазване на природата и разделното събиране да се превърнат в ежедневен навик.

Важно е да се познават принципите на разделното събиране и рециклирането, да се направи организация у дома и в офиса за намаляване на отпадъците, за разделно събиране и за изхвърляне в трицветните контейнери– жълт, зелен и син.  За целта всеки трябва да знае къде около дома му има такива. Справка за това може да се направи в интерактивната карта на сайта

Прости правила заотговорни хора

 1. Не купувайте найлонови торбички при всяко пазаруване. Носете си.
 2. Залепете на пощенската си кутия надпис: NO JUNK!
 3.  Избягвайте изхвърлянето на храна.
 4.  Купувайте продукти, опаковани по много, а не в отделни разфасовки.  Например в бутилка с 1 л сок има по-малко стъкло, отколкото в две бутилки по 500 мл.
 5.  Купувайте екоразградими продукти.
 6.  Използвайте батерии, които се зареждат.
 7.  Ограничете използването на принтера в офиса.
 8.  Събирайте органичните отпадъци за компост.
 9.  Дарявайте старите дрехи, не ги изхвърляйте.
 10.  Поправяйте вещите си, не купувайте нови при всяка повреда.

В офиса

 1. Общувайте по мейл, не изпращайте писма на хартия. Ако все пак се налага да принтирате, използвайте хартията от двете страни.
 2. Ако във вашия офис нямате практика да събирате разделно, поставете началото вие и организирайте колегите си.
 3. Пийте кафе в собствена чаша, избягвайте чаши и бъркалки за еднократна употреба.

В ежедневието

 1. Ползвайте енергоспестяващи крушки за осветление. Те разходват 80% по-малко енергия и живеят 6 до 8 пъти по-дълго от обикновените.
 2. Гответе сурови и пресни подукти. Така не само ще се храните здравословно, но и ще спестите отпадък от опаковките на пакетираните храни.
 3. Когато отивате на пикник, носете си пликове за боклука, който да съберете разделно и да изхвърлите в трицветните контейнери, когато се върнете в града.
 4. Купувайте вещи с национален или европейски еко-етикет.
 5. Купувайте количества, необходими за вашите нужди, за да не се налага да изхвърляте, а и да спестите пари.
 6. Подарявайте преживявания, а не вещи. Те са по ценни, а и нямат опаковки.
 7. Когато изхвърляте разделно отпадъците от опаковки, не забравяйте да ги смачкате преди това. Така се пести място в цветните контейнери, събира се повече отпадък и се спестяват СО2 и транспортни разходи.

 

Кои правила спазвате и кои неглижирате в ежедневието?

Включете се в играта ни във фейсбукстраницата @ECOPACK.Bulgaria с

#ECOPACKchallenge.

Изпишете правилно хаштага и спечелете яки награди.

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове