ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ става партньор на целогодишна платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще работи за промяна в културата и отношението към отпадъците

ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ става партньор на целогодишна платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще работи за промяна в културата и отношението към отпадъците

Граждани, организации и институции си партнират за чиста и обновена градска среда

4 април 2019 г.

Днес в Пловдив бе поставено началото на целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Тя цели да промени дълготрайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Инициативата е на пловдивското сдружение „BG Бъди активен“, а партньори в дейностите са граждански организации и доброволци, Фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив и Екопак България. Платформата е подкрепена от Фондацията Кока-Кола като част от визията й за свят без отпадъци.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ цели да ангажира граждани от всички възрасти и посетители на града. Платформата включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто. Ще бъдат организирани обучения за културни оператори как да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. По време на някои от най-големите инициативи, като Фестивал на здравето, Plovdiv Stage Park, Световно първенство по гребане, MOVE Week, Shake That Хълм, Plovdiv Food Park Festival, Plovdiv Beer Fest, НОЩ, Капана Фест и други ще бъде осигурена подкрепа от доброволци за разделно събиране на отпадъците на място и за тяхното оползотворяване след събитията.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си. Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъдат сред гражданите на Пловдив, ще разговарят с тях в парковете, ще организират срещи и събития. В резултат на тези дейности организаторите целят да съберат минимум 2019 кг пластмасови опаковки, които да бъдат рециклирани и използвани за града.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

В резултат на горните дейности, ще бъдат събрани пластмасови отпадъци, срещу които ще бъдат създадени креативни места за сядане и почивка в поне три градски зони в Пловдив. Заедно с местните жители и доброволци на инициативата, тези зони ще бъдат изцяло облагородени под мотото #ПроменямеЗаедно. Изборът им ще бъде направен с помощта на граждански организации.

 „Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ни дава възможност да се обединим за каузата за чиста Европейска столица на културата. Граждани, институции, организации и компании заедно можем да постигнем трайна промяна в културата и отношението към отпадъците“, каза Ласка Ненова, инициатор на платформата и основател на сдружение „BG Бъди активен“. „Вярваме, че всеки един от нас трябва да бъде активен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, и към града, в който живеем. Вместо всяка пролет да чистим града, по-добре е да се научим как да не го замърсяваме и какво да правим с отпадъците.“ 

 „Светът ни има проблем с отпадъците, които често попадат там, където не им е мястото. Нашата мисия е да съхраним природата ни чиста, като инвестираме не само в кръговата икономика и създаването на 100% рециклируеми бутилки, но и в осигуряването на информация и условия разделното събиране и рециклирането да станат неизменна част от нашето ежедневие. Щастлива съм, че в България Фондацията на Кока-Кола си партнира именно с BG Бъди Активен, защото те са пример за поглед в бъдещето, стремеж за по-добър живот в общностите и имат амбицията да променят културата и отношението ни, повишавайки гражданското ни самосъзнание относно отговорността, която имаме към заобикалящата ни среда. Именно този стремеж е заложен и в нашата стратегия за „Свят без отпадъци.“, каза Евелин Де Лирснайдер, Изпълнителен директор на Компанията Кока-Кола за България при представянето на инициативата.

На събитието присъстваха още Тодор Бургуджиев, Изпълнителен директор на ЕКОПАК България, Светлана Куюмджиева, Артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, Василка Чопкова, Директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив. Те очертаха ангажиментите на представляваните от тях организации към платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Началото на инициативата беше дадено със символично почистване на градинка в центъра на Пловдив и разделно събиране на отпадъците от представителите на основните партньори и гости на събитието.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е движение, отворено за доброволци, които искат да се включат в дейностите, както и за организации, които искат да станат партньори, като преминат обучения за намаляване на отпадъците и се включат в събирането на пластмаса за рециклиране в полза на градската среда в Пловдив. 

Допълнителна информация може да бъде намерена във Фейсбук страницата„Аз, Ти, Пловдив!“.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове