800 деца от Хасково се включиха в кампанията „Стара хартия за нова книга“

800 деца от Хасково се включиха в кампанията „Стара хартия за нова книга“
На 9 септември 2017 г. 800 силни малки екоактивисти се включиха в националната кампания „Стара хартия за нова книга“ в Община Хасково. Те предадоха близо 5 тона стара хартия и така спасиха от изсичане 65 дървета. Под надслов „Почисти и прочети“ децата научиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с над 1000 нови книжки по избор. 
В Хаково акцията „Стара хартия за нова книга“ се провежда за втора поредна година и отново беше част от празниците на града на Богородица. Кампанията беше открита от кмета на общината Добри Беливанов, който приветства гостите и изтъкна значимостта на каузата. Организаторите на инициативата – Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ и Мариана Петкова от „ЕКОПАК България АД“ – изразиха благодарността си към всички присъстващи и напомниха, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.
За настроението на присъстващите се погрижи „Театърът на приказките“ – София с постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“  – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. В празничната програма се включиха над 150 деца от вокални групи и танцови състави от град Хасково, сред които шампионите по спортни танци за младежи от клуб „Гранд“, спортните клубове „Тангра“, „Мега спорт“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“. На сцената на пл. „Свобода“ се изявиха детската фолклорна формация на ансамбъл „Южняци“ и балетна формация „Рона“. Младите таланти Дария Боева и Тереза Желязкова изненадаха пубиката със своите песни. 
Хасково беше първият град домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година. Инициатива предстои в София на 10 септември, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември. 
Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите четири града на инициативата ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.
Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Акцията в Хасково се реализира с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Партньори на инициативата са са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“.
Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“, които предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането. „Албо Груп“, партньори на книжен център „Гринуич“, се погрижиха да има много подаръци за всички любознателни деца във викторините.
Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета. 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове