За ден Шумен събра над 10 000 бирени опаковки за рециклиране

За ден Шумен събра над 10 000 бирени опаковки за рециклиране

На 3 декември, в Шумен, Карлсберг България с помощта на ЕКОПАК България организира мащабна кампания, с която насърчава рециклирането на бирени опаковки с цел намаляване на екологичния отпечатък върху природата. Кампанията е под наслов „Наздраве за природата!“ и е част от политиката на компанията за устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност. 

Шуменци  и гостите на града се събраха на пл. „Освобождение“, за да научат повече как едно домакинство може да допринесе за разумното използване на природните ресурси и опазване на околната среда. Всеки желаещ, който върна минимум 6 стъклени, пластмасови бутилки от бира и кенове за рециклиране в замяна получи еднократно 6 Бомбички Шуменско - като комплимент на благодарност от компанията.

Екип на ЕКОПАК България съдейства за разделното сортиране на опаковките и разясни в детайли на всички посетители ползите от рециклирането – чрез интерактивни игри, филми и образователни програми. Раздадени от ЕКОПАК България бяха много информационни брошури за разделното събиране на отпадъците и книжката „Ти можеш да спасиш планетата“.

Сред официалните лица на събитието бяха Найден Косев, заместник кмет "Образование и култура" в Община Шумен, Анета Сланчева, мениджър корпоративни и правни въпроси в Карлсберг България, Емил Петров, мениджър на пивоварна "Шуменско“ и Михаил Митев, мениджър „Бизнес развитие“ на ЕКОПАК България.

„Община Шумен подкрепя природосъобразния начин на живот и разделното събиране на отпадъци. Гордея се, че толкова много шуменци откликнаха на призива да върнат празните си опаковки от бира за рециклиране. Като проявяваме грижата си към природата, ние всъщност демонстрираме уважително отношение към себе си, както и един към друг. Същевременно създаваме по-приятна, чиста и здравословна среда за живот на нашите деца и идните поколения. Радвам се, че Община Шумен е част от това събитие, което нагледно показва, че когато хората работят заедно, един малък жест може да има значителна полза за цялото общество и природата“, сподели Найден Косев, заместник кмет в Община Шумен.

С подобни инициативи Карлсберг България и с помощтапрофесионалната работа на организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК България, съумява да допринесе за рециклирането на отпадъчни продукти и по този начин спестява ресурси и намалява емисиите на парникови газове.

За една година с общите усилия на ЕКОПАК България, социално отговорната бирена компания Карлсберг са спасили от изсичане над 13 хиляди дървета, спестили са електроенергия, вода и петрол, благодарение на събраните над 4 тона опаковки от стъкло, пластмаса, хартия, метал и дървесина. Стъклото може да се рециклира многократно на 100%, а една рециклирана стъклена бутилка спестява енергия за 4 часа осветление с 60 W крушка или енергия, с която може да гледате 20 минути телевизия, един компютър да работи 25 минути, а перална машина – 10 минути.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове