5 нови цели за отговорно и устойчиво развитие зададе Зеленият форум на списание „Мениджър“ в партньорство с Екопак България.

5 нови цели за отговорно и устойчиво развитие зададе Зеленият форум на списание „Мениджър“ в партньорство с Екопак България.

5 нови цели за отговорен и устойчив бизнес излъчи като послания Десетият юбилеен Зелен форум на списание „Мениджър“, организиран в партньорство с най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци и рециклиране ЕКОПАК България. Те са структурирани в пет направления: Устойчиви вътрешни и външни зелени политики; Чиста околна среда;  Отговорно потребление и ефективно използване на ресурсите;Енергия и климат; Еко образование и Еко интелигентност. „Мениджър“ кани всички компании, участници в инициирания от списанието преди 10 години Зелен кръг да презаверят ангажиментите си и очаква още нови съмишленици да се присъединят към формацията.

„Екообразование, екоинтелигентност, екопромяна“ бе надсловът на юбилейния Зелен форум, който се проведе на 18 юни в столичната галерия „Оборище“ с участието на министъра на околната среда и водите Нено Димов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, еко експерти и лидери на компании, развиващи активно зелени политики. Промяната настъпва само през последователно образоване, заяви Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България. Той представи данни от ново проучване на организацията, според което с различните инициативи, реализирани от компанията за повишаване на еко културата и еко мисленето годишно от 3 до 5% сред българите променят отношението и поведението си и започват да събират разделно отпадъци. Няма на какво да учим младите, преди да сме наясно на какво сме научили себе си. Образованието има елемент на знание, води до промени и формира ценности, коментира министърът на околната среда Нено Димов. Когато говорим за екология основният въпрос на който трябва да си отговорим, според него е каква е нашата ценностна система в това отношение - дали се чувстваме като стопанин на тази земя или като вредител. Екологичното мислене и поведение трябва да стане вбъдеще начин на живот, обобщи той.

Градовете са най-важната част в темата за екология и образование, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Промяната, която извършваме в последните години в средата е и промяна в нагласите, което е част от образоването – и на младите и на обществото като цяло, допълни тя. Еко образованието присъства в учебната програма още от 2016 г. под различни форми, в страната вече има и три иновативни еко училища едно от които е в София, посочи зам.министърът на образованието и науката Деница Сачева. Сред аудиторията в залата бяха и гимназисти именно от първото в София иновативно еко училище, 40 СОУ „Луи Пастьор“. Сачева отправи покана към участниците в Зеления кръг от бизнеса, иницииран преди 10 години да се включат активно в изготвянето на новите професионални направления, по които се работи в момента в министерството с конкретни предложения за нуждите от кадри за бъдещи зелени работни места.

Екологията се превърща в приоритет №1 за бизнеса и това стимулира ролята му на лидер в еко промяната, констатираха всички участници във форума. Инвестициите в зелени политики са все по-големи, а целите – все по-амбициозни. Така например, световният лидер в производството на храни и напитки Нестле, си поставя за цел през следващите 10 години да достигне нулев ефект върху околната среда, разказа изпълнителният директор на Нестле България Емануел Артур. Опазването на природните ресурси е една от 6-те основни ценности в стратегията на водещия световен производител на бира „Хайнекен“, част от който е и „Загорка“. Българският пивоварен бранд е успял да намали с 28% използването на вода при производството на бира и с 23% въглеродния си отпечатък в логистиката, въпреки че произвежда повече бира и изминава повече километри при доставката й.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове