200 000 лв. инвестира Екопак в инициатива за училищата

200 000 лв. инвестира Екопак в инициатива за училищата
„Седмица на рециклирането с Екопак“ ще се проведе за първи път в над 50 училища в София. Инициативата бе обявена на среща в хотел „Хилтън“, на която присъстваха зам. министърът на образованието и науката Деница Сачева, Ивелина Василева, председател на комисията по околната среда и водите в Народното събрание, Лорита Радева от СОС, Ваня Кастрева от Регионалното управление на образованието и многопредставители на столичните училища. Инициатор е „Екопак България“, водещата, лицензирана от МОСВ организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. По време на седмицата  вниманието на учениците ще бъде насочено към темите разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие. В учебните часове или извън тях ще се провеждат уроци, различни събития и състезания. Идеята е да се обединят усилията на учители, ученици и родители в разделното събиране на отпадъци от опаковки и усвояването на знания за рециклирането им.  
„Програмата е 3-годишна. Първата седмица ще е през ноември,  когато се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците (21-29 ноември 2017 г.). Започваме със софийски училища. През следващата година инициативата ще се проведе в още 12 общини, първата от които е Бургас“, обясни изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев. Той благодари на партньорите в инициативата и изрази надежда, че у повече ученици ще се възпита отговорно отношение към околната среда. Според него децата са най-добрите посланици на идеята. Те могат да заразят родителите си със загриженост за околната среда, за да стане България по-добро и по-чисто място за живеене. Г-н Буржуджиев обяви, че инвестицията в инициативата е 200 000 лв. и допълни, че това са пари, дадени с удоволствие тъй като са за изграждане на ново поколение с нова култура.
“Екопак България” предоставя на училищата, които се включват в инициативата, образователен пакет в помощ на учителя – ръководство за провеждане на екочас на класния ръководител,  за ученици от 1-ви до 7-ми и от 8-ми до 12-и клас; видеоматериали, инструкции за провеждане на игри и състезания, образователни табла  и плакати. Ръководствата са разработени от “Заедно в час” и представят темата по атрактивен за децата начин.
Благодаря за инвестициите и усилията на “Екопак България. Надявам се, че инициативата ще бъде успешна. Тя е доказателство, че образованието е приоритет не само за правителството, но и за бизнеса”, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.
Тя съобщи, че МОН ще създаде донорски портал, в който ще бъдат обявени компаниите, инвестиращи в образователни проекти, за да могат те да бъдат достъпни за повече училища. 
Всички училища, които проведат уроци в “Седмицата на рециклирането с Екопак”, ще получат кошчета за разделно събиране на отпадъци и грамоти. Ще бъдат отличени и най-инициативните учители. 
“Инициативата е изключително навременна. Децата често се превръщат в учители на родителите си. Рециклирането е тема на дневен ред, тъй като всеки човек генерира половин тон отпадъци годишно, а 1 т рециклирани отпадъци спасява 17 дървета”, приветства инициаторите председателят на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.
Лица на bTV ще влязат в образователните часове по време на „Седмицата на рециклирането с Екопак“.

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове