1700 деца от Пловдив участваха в кампанията „Стара хартия за нова книга“

1700 деца от Пловдив участваха в кампанията „Стара хартия за нова книга“
За втори път Община Пловдив беше домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. На 23 септември 1700 малки екоактивисти предадоха над 9 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 117 дървета и в замяна получиха 2300 книги. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Фондация „Пловдив 2019“.
Резултатите от тазгодишното издание на инициативата категорично надхвърлят тези през 2015 г. по време на първото издание на „Стара хартия за нова книга“ в града под тепетата, когато 700 деца предадоха 4,2 тона хартия.
За настроението на присъстващите се погрижи „Театърът на приказките“ – София с постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“. В празничната програма се включиха талантите от „АРТ ВОЙС ЦЕНТЪР“ и фолклорен ансамбъл „Дилянка“, който през лятото отбеляза своя 40-годишен юбилей.
На сцената на пл. „Стефан Стамболов“ беше обявен победителят от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това е 11-годишната Йоана Хаджиева, която получи като награда комплект от книгите за Пърси Джаксън.
Пловдив беше четвъртата спирка на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година след успеха на каузата в Хасково, София и Русе. 
Средствата от събраната стара хартия в Пловдив и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.
Организатори на „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“. Партньори на събитието са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“.
Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“ и „Албо груп“.
Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ е поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове