12,3 тона хартия събраха децата на София за инициативата „Стара хартия за нова книга“

12,3 тона хартия събраха децата на София за инициативата „Стара хартия за нова книга“

Десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ се проведе в София на 18 септември 2022 г. пред Книжен център „Гринуич“. Малките екогерои от столицата събраха 12,3 тона хартия за рециклиране и така спасиха 160 дървета. В инициативата се включиха 2230 деца, които получиха над 2680 книжки, сред които и специалното издание на каузата „Пазители на планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“.

Кампанията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

„Едва ли има друга, толкова мащабна екологична акция, която да се случва благодарение не само на организаторите, но и на децата – 56 000 деца са спасили 3900 дървета“, отбеляза Георги Георгиев, председател на СОС. Той обеща от името на кмета на Столична община и от Столичния общински съвет, че ще продължат да подкрепят всички подобни инициативи, защото децата заслужават да живеят в по-чист град и в по-добра среда. И добави, че е донесъл няколко килограма хартия, които да помогне на дете, на което не му достигат до необходимите 5 кг. по регламент.

„Ако можем да продължим мисълта на Марк Твен, че четенето тежко уврежда невежеството, то рециклирането тежко уврежда замърсяването на природата и очевидният замисъл на кампанията „Стара хартия за нова книга“ е: за десети път умни хора в чиста среда.“ – поздрави всички участници в инициативата Трайчо Трайков, кмет на Район Средец.

„Действително нашата кампания променя съзнанието, средата и дава възможност на децата да имат нови книги, нови знания и нови умения. Най-важното за нас е да събираме материал, който да връщаме обратно към рециклаторите, за да може да се върти кръгът непрекъснато, така че да запазим дърветата и природните ресурси в страната“, заяви Александър Урманов, изпълнителен директор на „ЕКОПАК България“ и поздрави всички малки екогерои.

 „Благодарим на децата, че всяка година водят своите родители на инициативата „Стара хартия за нова книга“. Когато едно дете реши, че трябва да събира разделно, цялото семейство събира разделно.“, отбеляза Виктория Бисерова, управител на Книжен център „Гринуич.“ „Аз съм убедена, че децата, които четат, израстват като хора, които са мислещи, не правят войни и живеят много по-осъзнато. Те никога не са самотни, защото в книгите намираме най-верните си приятели и пътуваме навсякъде по света.“, обърна се тя към всички участници в екокампанията.

Музикалните изпълнения от звездите на „Бон-Бон“ и Voice Academyочароваха участниците в десетото юбилейно издание. А чудните фокуси на Ненчо Илчев и театралната постановка „Приказка за юначета с празни тумбачета“ представена от „Театър на приказката – София“ забавляваха малки и пораснали деца.

Популярните лица от ефира Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев, Калина Донкова и Яна Данаилова помагаха на децата в избора на нови книжки. Приятелите на каузата от Фондация „Светът на Мария“ показаха на най-малките екогерои лесни и забавни начини за изработка на картички в изградена за целта работилница. Специална фото будка запечата усмивките на участниците в празничния ден.

В рамките на изданието на кампанията „Стара хартия за нова книга“ през 2022 г. в три български града: София, Русе и Пловдив, бяха събрани общо 24,2 тона хартия за рециклиране. В инициативата се включиха 4510 деца, които получиха повече от 5430 книжки и така спасиха 315 дървета.

На 11 септември 2022 г. в Русе 2050 деца предадоха 10,4 тона хартия за рециклиране и получиха 2450 книги. Така бяха спасени от изсичане 135 дървета.

В Пловдив, при гостуването на кампанията на 17 септември 2022 г. бяха предадени 1,5 тона стара хартия за рециклиране от 230 деца. Те получиха над 300 книжки и така бяха спасени от изсичане 30 дървета.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове