Над 1000 деца, родители и олимпийската шампионка Мадлен Радуканова участваха в RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ на ЕКОПАК

Над 1000 деца, родители и олимпийската шампионка Мадлен Радуканова участваха в RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ на ЕКОПАК

Над 1000 деца и родители се включиха в RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ на ЕКОПАК България, снимаха се и получиха автограф от олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова.

Входът за събитието, което се проведе на стадион „Юнак“ беше 5 пластмасови бутилки.

„Изключително ми е приятно да ви приветствам на този празник, който предшества Световния ден на околната среда. Искахме да направим събитие, с което да научим децата да имат правилно отношение към рециклирането на опаковките, за да им дадат втори живот. Входът за събитието е символичните 5 пластмасови бутилки, но те могат да направят голяма промяна. Вместо да отидат в реката или в морето, те ще имат втори живот – да станат на нова фланелка или нова бутилка и да влязат отново в употреба. Така че призовавам децата и техните родители да имат правилно отношение към отпадъците от опаковки, тъй като те са ресурс за цялата държава. И докато се забавляваме да се научим как да се грижим за природата“, заяви при официалното откриване на събитието изпълнителният директор на ЕКОПАК България Александър Урманов.

„Всички знаем, че светът се променя и то не по много хубав начин. Обществата, държавите, политиците, учените се чудят как да спрат това. Начините са различни, но всички се свеждат до това да копаем по-малко земята, да горим по-малко неща и да изхвърляме по-малко неща.  Рециклирането очевидно върши тази работа, затова ние от районната администрация и Общината приветстваме съвместната работа с ЕКОПАК, това което те правят и този фестивал, който да ви научи как да живеете в по-хубав свят, а и вашите деца да живеят в по-хубав свят. По-чист, с по-чист въздух, с по-хубав климат и животинско разнообразие, на което да се радвате“, каза кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

На събитието присъства и Лилия Ангелова-Колева, директор на дирекция Планиране и управление на дейностите по отпадъци“  на Столична община.

„Благодаря за поканата и възможността да се включим в този фестивал на рециклирането от името на кмета на Столична община. Поздравявам организаторите и всички деца, които са дошли тук с ентусиазъм и желание да научат колко полезно и забавно може да е рециклирането. Столична община се е посветила на мисията за разделно събиране и призовавам всички деца и родители да ползват цветните контейнери. Нека заедно да направим града ни по-чист. През последните години имаме значителен напредък. Столична община е създала възможността за разделно събиране на всички масови отпадъци. Всяка година има ръст на събраните рециклируеми материали и намалява количествата на депонирания отпадък“, каза Ангелова-Колева.

Звездата на RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ на ЕКОПАК България беше олимпийската шампионка с ансамбъла ни по художествена гимнастика Мадлен Радуканова, която също събира отпадъците си разделно.

„Благодаря за възможността да съм част от това прекрасно събитие на ЕКОПАК България. Смятам, че рециклирането и събирането на отпадъците разделно е наше задължение, за да опазим красивата ни природа чиста. Деца, събирайте разделно, забавлявайте се и играйте. Разделното събиране е дисциплина. Както ставаш сутрин, обличаш си дрехите и отиваш на работа, по същия начин е и разделното събиране на отпадъците. Аз имам цветни кофи близо до моя дом и всяка сутрин изхвърлям боклука си разделно, след което продължавам накъдето съм тръгнала“, заяви Мадлен Радуканова.

RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ стартира с Куклен театър за най-малките. В главните роли бяха кофите-чудовища от Театър на приказката, които хапват хартия, метал, пластмаса и стъкло.

Следваха забавни игри с четири нови спорта: хокей с пластмасова бутилка, рециклиращ баскетбол, картонен футбол и тенис с хартиена топка. Тези спортове нямат претенции да са олимпийски, но пък помагат да даваме нов живот на отпадъците и да пазим природата си по-чиста.

Имаше викторини и яки гърмящи и цветни химични и физични експерименти, които разкриха тайната на трансформацията на един отпадък в нов продукт, както и работилница „Ценна пластмаса“, от която децата научиха нагледно как се случва процеса на рециклирането с помощта на самоделно изработени инсталации.

Като награди бяха раздадени бяха над 500 спортни пособия.

Втората част на фестивала е на 11 юни (събота) под надслов ”Виж къде отиват разделно събраните отпадъци“ и ще се проведе в Образователния център за рециклиране и инсталацията за сепариране на пластмаса, хартия и метал на ЕКОПАК България. В него ще участват първите 100 регистрирали се за участие на сайта на ЕКОПАК.

RE-спортувай: „Детски фестивал на рециклирането“ е продължение на сътрудничеството на ЕКОПАК България с българския спорт, след като през зимата се проведе кампанията RE-спортувай: Стъкло за кънки, в която се събраха близо 2 тона стъкло. Лице на тази кампания беше трикратната олимпийска медалистка по шорттрек Евгения Раданова. 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове