БУРГАС И ХАСКОВО ПОД МОТОТО „ПОЧИСТИ И ПРОЧЕТИ“

БУРГАС И ХАСКОВО ПОД МОТОТО „ПОЧИСТИ И ПРОЧЕТИ“

За шеста поредна година стартира националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ , началото беше поставено този уикенд в Бургас и Хасково.

На 8 септември Бургас посрещна кампанията в Приморския парк, пред Пантеона. Под надслов „Почисти и прочети“ близо 1300 малки екоактивисти от морския град с помощта на своите родители предадоха 7,2 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 94 дървета. В замяна малчуганите получиха над 1500 книги. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов“.

Втора спирка на „Стара хартия за нова книга“ беше на 9 септември в Хасково. 930 деца от района се включиха в националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ на пл. „Свобода“ малчуганите от града на Богородица и събраха 6,7 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 86 дървета, а в замяна получиха 1150 книги. Благотворителното събитие се проведе с подкрепата на Община Хасково и Регионална библиотека „Христо Смирненски“ и по традиция беше част от честванията по случай празника на града

 Сред подарените книги в тазгодишната кампания е и новото заглавие „Грийн тийн“, което „ЕКОПАК България“ публикува специално за кампанията.

Мариана Петкова от „ЕКОПАК България“ и Сиана Колибарова от Книжен център „Гринуич“, организатори на кампанията, изразиха надеждата, че всеки един ден от кампанията да се превърне в истински празник, в който децата да се уверят сами, че да помагаш на природата, като събираш разделно отпадъците, и да четеш е не само важно, но и много забавно.

Всички, включили се в празничната програма в двата града, бяха изненадани с тематични игри, песни, танци и музикални изпълнения. Пример за това беше специалната викторина в стил „Светът на Нарния“, в която децата трябваше да покажат колко знаят за поредицата на Клайв С. Луис от издателство „Труд“. Друга игра ги предизвика да отговарят на въпроси, свързани с екологията и рециклирането. В нея те си спечелиха приспособления за училище, осигурени от „Албо груп“.

Домакини на „Стара хартия за нова книга“ ще бъдат още София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове