20 креативни места за сядане получават пловдивчани от кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“

20 креативни места за сядане получават пловдивчани от кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение „БГ Бъди активен“ осигурява над 20 креативни места за сядане на открито като благодарност към пловдивчани, които събираха и предаваха за рециклиране пластмасови опаковки в последните три месеца на 2019 г. Тогава „БГ Бъди активен“ обяви инициативата „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“, като обеща, че ако бъдат събрани поне 30% повече опаковки за рециклиране спрямо същия период на 2018 г. ще подари на града нови пейки за срещи и отдих на открито.

По данни на ЕКОПАК България, партньор в инициативата, в районите „Централен“ и „Тракия“ в Пловдив сортираното за рециклиране количество  пластмасови опаковки през октомври, ноември и декември 2019 г. е с 69% повече от същия период на миналата година. Това е малко повече от два пъти над поставената цел. 

Гражданите на районите “Централен” и “Тракия” бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки. Част от новите места за сядане са пейки с елементи от рециклирана пластмаса. Пет от тях са поставени в обновено междублоково пространство в Район „Тракия“, а други пет са позиционирани около сградата на Районна администрация „Тракия“. Пейки бяха поставени и в откритите класни стаи на училищата “Васил Петлешков” и “Райна Княгиня”. 

До края на месеца пред Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде поставена и една специална пейка, направена изцяло от рециклирана пластмаса, дело на белгийско дизайнерско студио. През м. март в града ще бъдат инсталирани още цветни дизайнерски места за сядане, които ще подобрят функционалността и облика на други публични зони в Пловдив. 

„Радваме се, че заедно с активните граждани от двата квартала можем да подарим на хората тези места за срещи и почивка като благодарност за тяхното отговорно поведение и активност. Искаме да покажем, че има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда.“, коментира Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“.

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е част от дългосрочната програма за промяна на градската среда “_Място България” на сдружение “БГ Бъди активен”. През 2019 г. освен кампанията “Искам да съм пейка. Рециклирай ме!” като част от платформата бяха организирани различни инициативи - подкрепа за разделното събиране и рециклиране на отпадъци от големите събития в Пловдив, обучения за доброволци, граждани и организатори на събития, информационни кампании, публични акции с фокус върху чистотата на града и др. С помощта на доброволци бяха обновени и две градски зони в Пловдив - на Младежки хълм и в Район „Тракия“.

Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията на компанията Кока-Кола за Свят без отпадъци. Инициативите бяха асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществяваха в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК България.

Вижте повече за инициативата “Искам да съм пейка. Рециклирай ме!” на https://aztiplovdiv.org/iskam-da-sam-peika/

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове