Кати и Калоян – храбрите малки защитници на планетата

Kati&Kalo2.jpg

Калоян е на 9. Но вече е убеден защитник на природата. Сигурно е заради собствената му природа – отговорен е основна негова черта. Чувствителен е към болките на хората и животните. И е убеден, че Земята плаче, затрупана от смет и човешко безхаберие. Калоян е състезател по айкидо, спорт, в който често по-силната психика побеждава по-добрата физическа подготовка. Той е момчето на мама, но в никакъв случай не е мамино синче. С по-малката си сестричка Кати  (5 г.) са заедно в игрите и лудориите, но и заедно се грижат за

създаването на един по-добър и най-вече по-чист свят.

Калоян е научил от родителите си, че добрите хора са чисти във взаимоотношенията си и в отношението си към природата. В стремежа си да бъде добър човек, той старателно разделя книжните, пластмасовите и металните отпадъци вкъщи в различни съдове. А после, заедно с Кати ги изхвърлят в специалните разноцветни контейнери пред блока. „В жълтия слагаме пластмасата, в синия – хартията, а в зеления – какво слагаме там, Кати?“, пита Калоян. Засмяната малка русалка отговаря светкавично: „Стъклените шишета и буркани“.Калоян повишава трудността като я пита в кой контейнер би изхвърлила картонена кутия от прясно мляко с пластмасова капачка. Малката, обаче, е добре подготвена и без да се замисля отвива капачката „Това -  в жълтия, а кутията  - в синия“.

Срещата с Хартояд и Пластоядка

Децата са научили всичко това от една среща. Там случайно се запознали с героите, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, изхвърлени в разноцветните контейнери. Героите на „Приказка за юначета с празни тумбачета“ Хартояд, Пластоядка и Стъклояд толкова впечатлили децата, че тази среща остава и до днес в мислите им. Там те не само пяха, танцуваха и участваха в състезание за сортиране на отпадъци, но накрая си тръгнаха с подаръци – комикс книжки за оцветяване и магнити с героите от пиесата. Сега навсякъде, където видят приказните персонажа да им се усмихват от цветните контейнери, се стараят да ги нахранят я с опаковка от солети, я  с кутия или бутилка от сок.

Двете деца знаят, че

ако се рециклират, отпадъците заживяват нов живот.

А те отиват за рециклиране само ако са изхвърлени в разноцветните контейнери. „Отпадъците, които се изхвърлят общо, отиват на сметищата. А те се запълват и трябва нови и нови…“, разказва убедително Калоян. И допълва, че ако се рециклира хартията, от нея могат да се направят нови книги, тетрадки, учебници. Могат да се спасят дървета от изсичане.

Ако искате и вашите деца да се запознаят с Хартояд, Пластоядка и Стъклояд и да видят спектакъла „Приказка за юначета с пълни тумбачета“,  да намерят нови приятели и да пожелаят да станат пазители на природата, завадете ги на представлението на „Театър на приказката – София“. В Монтана, на пл. „Жеравица“, пред Паметника на септемврийци на 18 септември 2019 г. от 10:30 ч.

 

Знаете ли, че

 

1 тон рециклирана хартия или картон спестява

  • около 13 дървета;
  • 2.5 барела нефт;
  • 4 100 киловатчаса електроенергия;
  • 4 куб. м от обема на сметището;
  • 31 780 литра вода.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове