Калоян и Хартояд

_4O3C6756.jpg

8-годишният айкидо състезател повежда битка за по-чист свят

Театърът на приказката – София е на пролетното си турне през май. „Приказка за юначета с празни тумбачета“ за  Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, които хората изхвърлят в цветните контейнери, видяха децата от Ботевград, Своге,  Тутракан, Плевен, Правец и Тетевен, а на децата от Панагюрище, Пещера и Стрелча им предстои да се запознаят героите. Инициативата е на „Екопак България“, а организацията – съвместна с общините. Кукленото представление вече пета година представя пред децата от детските градини и началните класове в училищата вредите от замърсяването на природата, както и ползите от разделното събиране на отпадъците от опаковки и тяхното рециклиране.

Калоян е на 8 години. Чувствителен и отговорен. Много грижовен. Разумен повече от очакваното за възрастта му. Той е момчето на мама, но изобщо не е мамино синче. С ентусиазъм се грижи за малката си сестричка Кати. Смята, че добрите хора са чисти във взаимоотношенията си и в отношението си към природата.

Затова Калоян иска да живее в по-чист свят.

В неделя, на Цветница излиза с дядо си и Кати на разходка – да вземат върбови клонки от църквата, да поиграят в парка и да ядат сладолед. За да усетят вкуса на празника. Само че в градинката картината никак не е празнична. Камари боклуци „красят“ пейзажа. Хартиени опаковки от сандвичи, картонени чаши от безалкохолни, кутия от обувки, стари обувки, изписана тетрадка, захвърлена кутия от торта, опаковки от сладолед, цял плик с отпадъци от вкусен обяд…

„Защо хората правят така? Не искат ли да им е чисто и красиво?

Не знаят ли, че ако се рециклира хартията, от нея могат да се направят нови книги, тетрадки, учебници. Могат да се спасят дървета от изсичане. Знаеш ли

колко гори могат да се спасят?“,

пита разстроеното момченце дядото. В училище са учили, че ако отпадъците не се изхвърлят разделно, отиват на сметищата. Които все не стигат и трябва да се правят нови и нови. „Така ще залеят земята. И няма да има къде да живеем. Светът ще загине“, чертае мрачни картини Калоян.

Миг по-късно от синия контейнер се показва странно синьо същество. „Ти кой си и какво правиш тук“, пита стъписан Калоян. „Аз съм Хартояд. Живея в парка и се храня с изхвърлените от хората хартиени отпадъци. Напоследък съм постоянно гладен, защото боклуците са навсякъде, само не там, където им е мястото“, оплаква се създанието.

Калоян тренира айкидо. Състезанието е в кръвта му – независимо дали е на килима, пред компютъра или в парка. Благородството е в основата на спорта му. Той тутакси приема присърце проблема на новия си син приятел. И спонтанно измисля игра – състезание – кой ще занесе по-бързо повече отпадъци до синия контейнер. „Сега ще те нахраним. Стой и гледай. Давай, Кати!“, дава старт на забавлението Калоян. За отрицателно време градинката грейва – чиста и красива. Хартояд е нахранен и доволен.

А децата имат план –

ще събират разделно отпадъците и у дома.

За да помогнат на природата да оцелее.

Ако искате и вашите деца да видят спектакъла,  да намерят нови приятели и да се замислят за ролята си на пазители на природата, завадете ги.

 

Знаете ли, че

 

1 тон рециклирана хартия или картон спестява

  • около 13 дървета;
  • 2.5 барела нефт;
  • 4 100 киловатчаса електроенергия;
  • 4 куб.м от обема на сметището;
  • 31 780 литра вода.

Програма на турнето на „Приказка за юначета с празни тумбачета“

29 май 2019 г., 10,30  ч., Панагюрище, театър "Дом паметник"

30 май 2019 г., 10,30 ч., Пещера,  Откритата сцена

31 май 2019 г., 10,30 ч., Стрелча, площад "Дружба"

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове