Децата в Русе, Добрич и Бургас събраха над 12 тона отпадъци за рециклиране

СУ_Димитър_Талев.jpg
Децата в Русе, Добрич и Бургас събраха над 12 тона отпадъци за рециклиране

Децата от Бургас, Добрич и Русе събраха 7619 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки и взеха участие в над 900 еко-урока в рамките на първото издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране и рециклиране „Екошампиони“. Инициативата, в която се включиха общо 52 училища и близо 30 000 ученици от 1 до 12 клас в Русе, Добрич и Бургас има за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците си разделно. Кампанията е организирана от  ЕКОПАК България в тясно партньорство с Община Русе, Община Бургас, Община град Добрич и със специалното съдействие на Декатлон.

Най-голямо количество пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета събраха младежите в Бургас – 3 566 чувала или общо 5 460 килограма. Освен това в училищата в морския град бяха преподадени 321 еко-урока. Екошампионите на Русе предадоха 2 237 чувала или общо 3 760 килограма рециклируем отпадък. Учителите в Дунавския град проведоха 417 урока по темата за разделното събиране на отпадъците. Децата на Добрич събраха 1 816 чувала или общо 2 860 килограма и взеха участие в 186 еко-урока.

Вече са ясни и училища във всеки град, които са първи в класирането и ще получат голямата награда на инициативата - интерактивна дъска, тенис маса с регулируема мрежа и 5 комплекта хилки с топчета, 2 комплекта за бадминтон с мрежа, ракети и перца. Резултатите са публикувани на https://www.ecopack.bg/bg/ekoshampioni.Всички участващи училища ще получат поощрителни награди - по 5 комплекта топки – футбол, баскетбол, волейбол, заедно с 2 мрежи. Наградният фонд е предоставен ЕКОПАК България и доверения  ни спортен партньор Декатлон.

Според правилата на кампанията участието на всяко училище се състоеше от два етапа - състезателен и образователен. В състезателния етап учениците от всяко регистрирано училище трябваше да събират у дома пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които да смачкат предварително, да ги поставят в чували от 60 литра и да ги предадат на 30 ноември 2021 г. на посочен пункт за събиране на територията на училището. В рамките на образователната част в участващите училища се провеждаха еко уроци по темата за разделно събиране с материали, които учителите могат да свалят безплатно от  платформата на ЕКОПАК  „Рециклиращо училище“ - https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове