РЕЗУЛТАТИ ОТ КАМПАНИЯТА ЕКОШАМПИОНИ

Благодарим най-сърдечно на всичкиучилища участници, техните директори, координаторите на инициативата, учителите и разбира се децата и семействата, които се включиха в първото издание на кампанията за популяризиране на разделното събиране и рециклиране Екошампиони в Бургас, Добрич и Русе.

Въпреки трудностите, свързани с преминаване в онлайн режим на обучение на голяма част от учениците в периода на кампанията, заедно постигнахме повече от отлични резултати.

Над 12 тона отпадъци ще бъдат рециклирани вместо да бъдат изхвърлени в красивата ни българска природа.

В рамките на кампанията в Русе, Добрич и Бургас бяха събрани общо 7619 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки - използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, и с помощта на стотици учители бяха преподадени 924 еко-урока.

Представяме резултатите от кампанията по градове:

Екошампионите на Бургас:

На първо място е НБУ „Михаил Лъкатник“ с коефициент 83,33 (изчислен като сумата от предадените чували + преподадени уроци, умножена по 100 и разделен на броя ученици в училището). Училището ще получи голямата награда на инициативата.

Но в тази кампания всички участващи 23 училища в Бургас заслужават званието Екошампиони и всички ще получат поощрителни награди от кампанията.   

Поздравления и благодарност за усилията на първите подгласници - ОУ „Георги Бенковски“ с коефициент 79,48 и ОУ „Любен Каравелов“ с 79,17.  СУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Пейо Крачолов Яворов“, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Основно училище „Васил Априлов“, Основно училище „Свети княз Борис I“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „П.Р.Славейков“, Основно училище „Христо Ботев“, ОУ „Братя Миладинови“, СУ „Константин Петканов“, Обединено училище „Васил Левски“, Основно училище „Свети Климент Охридски“, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, Основно училище „Антон Страшимиров“, ЧНУ „Селестен Френе“, Английска езикова гимназия „Гео Милев“ , Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, ОУ „Найден Геров“, ОУ „Васил Левски“ гр. Българово.

Общо събрани количества в Бургас –  3 566 чували с пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета или общо 5 460 килограма.

Общо предадени еко уроци – 321

Екошампионите на Русе:

На първо място е ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Николово с коефициент 104,55 (изчислен като сумата от предадените чували + преподадени уроци, умножена по 100 и разделен на броя ученици в училището). Училището ще получи голямата награда на инициативата.

Но в тази кампания всички участващи 20 училища заслужават званието Екошампиони и всички ще получат поощрителни награди от кампанията.  

Поздравления и благодарност за усилията на първите подгласници – ОУ „Олимпи Панов“ с коефициент 59,04,  ОУ „Васил Априлов“ – 56,83, както и на ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Никола Обретенов“,  ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Христо Ботев“, СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Алеко Константинов“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Васил Левски“, СУЕЕ „Св. Констанин-Кирил Философ“, МГ „Баба Тонка“, ПГДВА „Йосиф Вондрак“, НУ „Васил Априлов“, ОУ „Отец Паисий“, Тетово, ОУ „Христо Смирненски“ и  ОУ „Отец Паисий“, гр. Мартен.

Общо събрани количества в Русе – 2 237 чували с пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета или общо 3 760 килограма.

Общо предадени еко уроци – 417

Екошампионите на Добрич:

На първо място е ОУ „Христо Ботев“ с коефициент 75,84 (изчислен като сумата от предадените чували + преподадени уроци, умножена по 100 и разделен на броя ученици в училището). Училището ще получи голямата награда на инициативата.

Но в тази кампания всички участващи 9 училища заслужават званието Екошампиони и всички ще получат поощрителни награди от кампанията.  

Поздравления и благодарност за усилията на първите подгласници – ОУ „Хан Аспарух“ с коефициент 75,00 и Частно основно училище "Мария Монтесори" – 67,09, както и за самоотвержените екоактивисти от СУ „Димитър Талев“, Средно училище „Любен Каравелов“, Средно училище „Петко Рачов Славейков“, СУ „Св. Климент Охридски“, Основно училище „Панайот Волов“ и ОУ „Стефан Караджа“.

Общо събрани количества в Добрич – 1 816 чували с пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета или общо 2 860 килограма.

Общо предадени еко уроци – 186

Огромна признателност за училищата от гимназиалния курс, които успяха да организират предаване на чувалите, въпреки, че много от децата бяха в онлайн режим, както на малките и основните училища, които положиха извънредни усилия да мотивират децата да пазят природата и да събират разделно отпадъците от опаковки. Благодарим и за прекрасните снимки, вдъхновените уроци, материали и усмивките на всички, взели участие в този процес.

НАГРАЖДАВАНЕТО НА ВСИЧКИ ЕКОШАМПИОНИ ВЪВ ВСЕКИ ГРАД ЩЕ СЕ СЪСТОИ ПРЕЗ ЯНУАРИ 2022 ГОДИНА. ЩЕ ОБЯВИМ ДАТАТА И МЯСТО НА СЪБИТИЯТА ДОПЪЛНИТЕЛНО.

.......................................................................................


ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА НА КАМПАНИЯТА „ЕКО ШАМПИОНИ“

Кампанията „Екошампиони“, наричан за краткост Кампанията, се организира от ЕКОПАК България АД, наричан за краткост Организатор на кампанията. Участниците в Кампанията са длъжни да спазват условията и разпоредбите на описаните по-долу правила на Кампанията, наричани за краткост Официални правила на кампанията. 

Организаторът на Кампанията си запазва правото да променя или допълва Официалните правила на кампанията, като промените влизат в сила след публикуването им на https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte

Кампанията има за цел да информира и мотивира учениците и техните семейства да събрат разделно и да рециклират пластмасови и алуминиеви отпадъци и така да помогната за чистотата на природатата и града, в който живеят.

Можете да разгледате презентация на кампанията на този линк.

Право на участие в Кампанията имат всички училища на територията на градовете Бургас, Русе и Добрич, които се регистрират за участие като попълнят следния онлайн формулярУчастие мога да вземат всички деца от 1 до 12 клас. Провеждане на кампанията стъпка по стъпка:

1. На вниманието на директорите на училища в Русе, Добрич, Бургас:

МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ ВАШЕТО УЧИЛИЩЕ ЗА УЧАСТИЕ В КАМПАНИЯТА ТУК до 11 октомври 2021 г. като посочите лице за контакт 

2. До 20 октомври 2021 г. ЕКОПАК България ще изпрати до посоченото лице за контакт във всяко участващо училище и линк за онлайн проучване сред децата. То е напълно анонимно, доброволно и има за цел да обхване нагласите на децата към разделното събиране и рециклирането преди старта на кампанията. Класните ръководители следва да изпратят линка с онлайн проучването по удобен за тях начин до децата. Проучването ще бъде активно до 29 октомври 2021 г.  Проучването е предназначено за деца над 3 клас, за да могат те да го прочетат и попълнят сами, без помощ от родителите си.

3. До 29 октомври 2021 г. ЕКОПАК България ще изпрати по куриер до така посоченото лице за контакт във всяко регистрирано училище необходимите информационни материали– брошури, плакати и жълти чували, в които децата да събират използваните празни пластмасови бутилки и кенчета.

4. До 8 ноември 2021 г. класните ръководители от 1 до 12 клас трябва да разпространят материалите – по един жълт чувал и една информационна брошура на дете.

5. От 29 октомври до 30 ноември 2021 г. класните ръководители трябва да се регистрират в платформата https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/ и да проведат тематичен урок в час на класа. Така, изтегляйки и заявявайки броя уроци от 1 до 12 клас, които ще проведат, те участват във формирането на общия резултат на училището и крайното му класиране.

6. На 30 ноември 2021 г. всяко регистрирано училище трябва да организира място - пункт, където децата да оставят жълтите чували, които са напълнили с пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Представител на ЕКОПАК България ще се свърже с лицето за контакт във всяко училище и ще натовари и извози жълтите чували.

ВАЖНО: Пластмасовите бутилки трябва да са смачкани и затворени с капачка, а кенчетата смачкани, за да заемат по-малко обем.

7. До 6 декември 2021 г. ЕКОПАК България ще изпрати на лицата за контакт във всяко регистрирано училище линк за второ – последващо проучване сред децата от 3 до 12 клас, което ще бъде активно до 10 декември. Целта му ще бъде да измери евентуална промяна в нагласите на децата към разделното събиране и рециклирането след края на кампанията.

Рамка на кампанията: Участието на всяко училище състои в състезателна част и образователна част – организирана от класните ръководители. 

Образователна част

Класните ръководители във всяко училище в градовете Добрич, Русе и Бургас, което се регистрира в кампанията до крайния срок, трябва да проведат уроци на теми, като разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие, като използват помощните материали и методическите указания от образователната платформа „Рециклиращо училище! Учители за чиста природа!“ на адрес https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/. При изтеглянето на материалите за уроците за всеки клас, учителите заявяват броя класове, пред които ще се проведат уроците, броя ученици, които ще обхванат и периодът, който ще се проведат.

Броят заявени и проведени уроци ще бъде вписан в резултата на всяко училище.

 

Състезателна част

ЕКОПАК България ще предостави жълти чували и информационни брошури на всички училища в градовете Добрич, Русе и Бургас, които се регистрират за участие до горепосочения краен срок.  Учениците ще получат своя жълт чувал и информационна брошура от класния си ръководител. Учениците от всяко регистрирано за участие в играта училище трябва да събират у дома пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. Те трябва да съберат само пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които да смачкат предварително в жълтите чували и да ги предадат на 30 ноември 2021 г. на посочен пункт за събиране на територията на училището. Така събраните пластмасови и алуминиеви отпадъци ще бъдат извозени от фирма-партньор на ЕКОПАК при строга отчетност на събраните от всяко училище количества.

Забележка: С оглед улесняване на децата и стимулирането им да се включат по-активно в кампанията, направихме следното уточнение в правилата, за което информирахме писмено всички участници:

Ако децата имат желание и съберат допълнително пластмасови бутилки и кенчета, които не могат да се съберат в предоставения им жълт чувал или не могат да получат лично жълтия си чувал в училище заради Ковид рестрикции, те могат да използват обикновен домакински чувал за смет (около 60 л). Предаденият допълнителен материал също ще се отчита за целите на кампанията. 

Броят събрани жълти чували с пластмасови бутилки и алуминиеви кенове ще бъде вписан в резултата на всяко училище.

Отчитане на резултата и определяне на победител

Резултатът на всяко училище се определя по следната формула:

(чували+уроци) *100/брой ученици в училището

Брой събрани чували плюс брой проведени уроци, умножени по 100 и разделени на общия брой на учениците в училището.

 

Ще бъде избрано училище-победител във всеки един от градовете Русе, Добрич и Бургас. Победител е училището с най-висок резултат в своя град.

Голямата награда за училището-победител:
  •  интерактивна дъска (вид, модел и размер ще бъдат избрани след съгласуване с нуждите на училището-победител)
  • 1 тенис маса и 2 комплекта хилки и топчета
  • 2 комплекта за бадминтон;
  •  5 комплекта футболни, баскетболни и волейболни топки, заедно с мрежи за тях.
Награди за всяко училище, участвало в кампанията:
  • 5 футболни
  • 5 баскетболни
  • 5 волейболни топки заедно с мрежи за тях.

Резултатът на всяко училище ще бъде оповестен на https://www.ecopack.bg/bg/ekoshampioni 

Училището-победител ще получи наградата си на специална церемония, на която ще се отчетат резултатите от кампанията. Мястото и датата на провеждането й ще бъдат уточнени допълнително.

С участието си в Кампанията участниците се съгласяват, че в случай на получаване на награда, техните имена или снимки биха могли да станат публични и да бъдат използвани в аудио, печатни или видео материали от Организатора на Кампанията, като не се дължи заплащане от негова страна. Всички партньори участват в програмата за популяризиране

Организаторът има неотменимо право да прекрати Кампанията по всяко време, обявявайки това в съответствие с точка 1. При прекратяване на Кампанията не се дължи компенсация на участниците.

Всеки спор между Организатора на Кампанията и участници в нея се решава по взаимна договорка; при невъзможност за постигане на такава, спорът се решава в компетентните съдилища в България.

За контакти и повече информация можете да се обръщате към

Ива Стефанова, istefanova@ecopack.bg, 089 436 1195

Антония Панова, apanova@ecopack.bg, 089 304 2359

Пожелаваме успех на всички участници!
 
ЕКОПАК България

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове