Panda Labs на WWF търси решение на проблема с отпадъците, а ЕКОПАК участва в първия хакатон с казус

210217_PandaLabs_partnership_all_logos_v03.jpg
Panda Labs на WWF търси решение на проблема с отпадъците, а ЕКОПАК участва в първия хакатон с казус

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с отпадъците.

Panda Labs e глобална иновационна програма и платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в света в сътрудничество с влиятелни партньори от бизнеса, науката и неправителствения сектор. 

QR код вместо етикети на дрехите; опаковки за доставки, които се превръщат в прах за пране; сгъваеми еко-прибори; филтри за домакински уреди, които задържат микропластмасови частици – това бяха само част от прототипите на участниците. Те бяха добре осведомени по темата благодарение на над 15 специалиста с научен, екологичен или бизнес профил, които им изнесоха лекции и ги запознаха както с проблеми, които се неглижират от години, така и с вече измислени решения. Част от лекторите поставиха и казусите, върху които се трудиха отборите – как да намалим еднократните опаковки и продукти, как да рециклираме повече и как да редуцираме микропластмасата, която попада всеки ден в околната среда. ЕКОПАК постави свой казус и 11 отбора избраха да работят по него.

Отборите работиха с доброволци-фасилитатори по методологията „дизайн мислене“, която помага на бизнеса да генерира идеи и алтернативни решения на проблеми. Въпреки огромната конкуренция, експертно жури отличи три отбора с оригинални идеи: еко капсули от кафе за отопление, както и две мобилни приложения, стимулиращи рециклирането на отпадъци.

Отборите-победители ще участват и в мастър клас на тема „Бъдещето на отпадъците“. Те ще бъдат подпомогнати от ментори за развиване на бизнес планове и подготовка за представяне на идеите им пред потенциални инвеститори. Младежите ще имат също и възможността да учат и работят в модерни лабораторни условия рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на науката и с представители на вече стъпили успешно на пазара стартиращи компании. ЕКОПАК покани участниците в мастър класа да посетят нашия образователен център и сортираща инсталация в София, да се запознаят на място с пътя на отпадъците и с историята им от древността до наши дни. Надяваме се на ползотворна дискусия с участниците на тема Смисълът от разделно събиране на отпадъци и други еко теми.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове