Книги за смет 2021 - девето издание в девет български града

Screenshot 2021-04-27 at 11.36.48.png
Книги за смет 2021 - девето издание в девет български града

За деветата година от провеждането си кампанията „Книги за смет“, посветена на рециклирането на пластмаса и четенето в България, ще се случи в девет града в два уикенда през май и юни. За първи път „Книги за смет“ ще се проведе и в град Русе. Основен партньор и домакин на инициативата за трета поредна година ще бъде Kaufland България. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията.

Kaulfand България се присъединява към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Сред партньорите на „Книги за смет“ са също Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. 

Регламентът на „Книги за смет“ е добре познат – всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа. При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби. Участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги. Носенето на маски е препоръчително, но няма да бъде задължително.

Kампанията ще се проведе както следва:

15 май, събота:

Плевен: паркинг на Kaufland (ул. „Сан Стефано“ № 80)

Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. „Краков“ № 2Б)

Стара Загора: паркинг на Kaufland(ул. „Стамо Пулев“ № 2)

16 май, неделя:

Варна:паркинг на Kaufland (ул. „Девня“ № 24);

Русе: паркинг на Kaufland(бул. „Липник“ № 8)

5 юни, събота:

Пловдив: паркинг на Kaufland (бул. „Пещерско шосе“ № 36)

София: паркинг на Kaufland (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинг на Kaufland(бул. „Ген. Тотлебен“ № 36)

6 юни, неделя:

Бургас: паркинг на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ № 8)

Кюстендил: паркинг на Kaufland(бул. „Македония“ № 10)

По регламент срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година сред творбите, от които участниците могат да избират, ще са Приключенията на Хъкълбери Фин и Том Сойер, "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Доктор Дулитъл" и др. За най-малките ще има лимитирано издание „Къде отива боклукът“, а за обичащите разходките сред природата – „На планина с деца“ предоставени специално за кампанията от „Издателство Ракета” . Ново издание и на един от най-великите английски писатели – Оскар Уайлд, събиращо негови разкази, ще зарадва участниците.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че няма да бъдат приемани отпадъци като блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Очакваме ви с нетърпение!

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове