Кампанията „Книги за смет” в още четири града този уикенд 5 и 6 юни

Screenshot 2021-04-27 at 11.36.48.png
Кампанията „Книги за смет” в още четири града този уикенд 5 и 6 юни

Kaufland България ще посрещне кампанията „Книги за смет“ този уикенд в още четири града в страна – София, Пловдив, Бургас и Кюстендил.  Компанията е основен партньор на една най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето за трета поредна година. Всички желаещи да разменят пластмасовия си отпадък срещу голям избор от заглавия, ще могат да го направят на 5 и 6 юни от 10:00 до 13:00 часа на следните локации:

5 юни, събота:

-          София: паркинг на Kaufland, бул. "Ген. Тотлебен" № 36

-          София: паркинг на Kaufland, ул. „Филип Аврамов“ № 3

-          Пловдив: паркинг на Kaufland, бул. "Пещерско шосе" 36

6 юни, неделя:

-          Кюстендил:паркинг на Kaufland, бул. „Македония“ № 10

-          Бургас: паркинг на Kaufland, ул. „Янко Комитов“ № 8

Деветото поредно издание на инициативата се провежда в девет български града в рамките на два уикенда през май и юни, като за първи път „Книги за смет“ гостува в толкова градове. Първите пет спирки на кампанията бяха в Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Варна и Русе, които посрещнаха инициативата в периода 15-16 май и събраха стотици желаещи да предоставят своя пластмасов отпадък в замяна на безплатно четиво. В рамките на първия уикенд на кампанията близо събрани и рециклирани седем тона пластмаса. Велико Търново успя да събере 2100 кг, следван от Варна с 1640 кг, Русе – 1100 кг, Стара Загора – 880 кг, и Плевен – 730 килограма.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса, да получи в замяна книга по избор и отстъпка за щадящи природата продукти на Kaufland в устойчиви опаковки.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

При провеждането на кампанията ще бъдат изпълнени всички епидемиологични разпоредби, като участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги.

Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията. Сред партньорите на „Книги за смет“ са също Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове