12,8 тона хартия събраха децата на София в кампанията „Стара хартия за нова книга“. Екоинициативата се проведе за осма поредна година.

Snimka 3.jpg
12,8 тона хартия събраха децата на София в кампанията „Стара хартия за нова книга“. Екоинициативата се проведе за осма поредна година.

Малко преди старта на новата учебна година за осми път София беше домакин националната кампания „Стара хартия за нова книга“. На 13 септември 2020 г. децата от столицата събраха 12,8 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 166 дървета. За целия ден пред Книжен център „Гринуич“ преминаха 2130 деца, които получиха 2950 книги. Сред тях бяха и двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“, публикувани специално за каузата.

„Да сближим децата с книгата е едно много важно приятелство, една любов, която трябва да разцъфти през тези години и да продължи през целия живот“, каза доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“. И тази година „Стара хартия за нова книга“ беше от Календара на културните събития на Столична община.

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Александър Урманов също поздрави всички присъстващи. „За нас е голям празник да видим толкова малки еколози на едно място с идеята да направят мястото, на което живеем, още по-добро.“

„Тази година е по-различна, но се радвам, че отново сме заедно, за да отпразнуваме любовта си към четенето и природата“, сподели управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова. „Да живеем в чист град и да се грижим за природата са ежедневни усилия и ние даваме този пример на днешния празник“.

           

С много шум „Бон-Бон“ поставиха началото на вълнуващия ден и направиха сериозна заявка за предстоящия си мюзикъл „Пепеляшка“, който ще представят на 16 септември в парка на „Военната академия“. Звездите на „Voice Academy“ взривиха сцената с невероятните си изпълнения, а шоуто на илюзиониста Ненчо Илчев омагьоса всички гости на събитието. За най-малките „Театър на приказката – София“ представи куклената постановка „Косе Босе“.

Книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“, която беше символът на тазгодишната кампания, имаха възможност да спечелят участниците в литературната игра на писателя Иван Раденков. А още награди си получиха онези смелчаги, които се включиха в ековикторината.

Водещият на прогнозата за времето по bTV Борислав Лазаров, водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска, водещите на сутрешния блок по Bulgaria ON AIR Гери Венкова и Златимир Йочев и оперната прима Ина Кънчева бяха специалните посланици на каузата тази година. Именно те съветваха децата в избора на нови книжки. 

Голямото предизвикателство на организаторите тази година е конкурсът за корица на книгата „Пазителите на планетата“. В него имат възможност да се включат децата в цялата страна, а за да го направят е нужно да изпратят своите предложения до 27 септември на e-mail books@enthusiast.bg. Професионално жури ще оцени най-добрите и оригинални корици, а победителите в четирите възрастови групи (от 3 до 6, от 7 до 10, от 11 до 14 и от 15 до 18 години) ще получат награди. Пълните условия на конкурса вижте тук: https://bit.ly/329pD8N

Събитието на 13 септември беше изцяло съобразено с противоепидемичните мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия беше осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги бяха разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. До момента в кампанията са се включили общо 50 358 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 267,5 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3478  дървета, а в замяна са получили 58 770 нови книги. От 2015 г. инициативата е национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Плевен и Велико Търново.

 

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“, инициативата „Забавното четене“, фондация „Културни перспективи“ и фондация „Светът на Мария“.

Каузата е подкрепена от издателствата „Книгомания“, „ФЮТ“, „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Хермес“, „Софтпрес“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, detskiknigi.com, clubz.bg, maikomila.bg, azcheta.com, az-deteto.bg, az-jenata.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, webcafe.bg

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове