Интересни факти
Начало / Интересни факти / Повечко за стъклото

Повечко за стъклото

Стъклото е един от най-старите и полезни материали правени от хората. Открито е преди повече от 5000 години от финикийците. В продължение на 2000 години, стъклените бутилки са се правили чрез ръчното издухване на стъклото. През последните сто години техниката за механично издухване направи революция в производството на стъклени бутилки, позволявайки те да се правят бързо и евтино.

Стъклото се прави от пясък (за добиване на силиций), сода на прах (за снижаване на точката на топене) и варовик (за увеличаване на твърдостта). Смес от тези съставки се подава непрестанно към пещите, където се топи при около 1,500°C. Стопеното стъкло се подава към леярски машини, където стъклените глобули се поставят в калъпи. Горещите глобули се издухват във формата на бутилки или буркани, които после бавно се охлаждат и са готови за пълнене. Стъклените съдове се използват широко за опаковане на множество храни и напитки.

РЕЦИКЛИРАНЕ НА СТЪКЛО

Стъклото се използва за пакетиране на много хранителни продукти: сокове, сладка, растителни масла, бебешки храни и т.н.

След намаляването при източника (използване на по-малко стъкло за направата на стъклен буркан, например), най-добрият начин за справяне със стъклените отпадъци е рециклирането. За разлика от хартията, изгарянето на стъклото за производство на енергия не е добра алтернатива на рециклирането. Стъклото не дава никаква топлинна енергия за производство на пара или електричество. Хартията гори в инсинератора, стъклото просто се топи. Изхвърлянето на стъклото на сметище също с нищо не оползотворява стойността му. Така че, рециклирането обикновено е най-доброто решение.

Рециклирането на стъкло е относително добро спестяване на енергия. Използването на рециклирано стъкло за направата на нови стъклени продукти изисква 40% по-малко енергия. Процесът е енергоспестяващ, защото натрошеното стъкло, наречено трошки, се топи при по-ниска температура отколкото суровините, от които се прави стъкло - пясък, сода на прах и варовик.

Старото стъкло лесно се превръща в нови стъклени буркани и бутилки или в други стъклени продукти като изолация от фибростъкло. И за разлика от хартията, стъклените буркани и бутилки могат да се рециклират отново и отново. Стъклото не се износва.

Рециклиращите заводи изискват стъклото да бъде сортирано по цвят - безцветно, зелено или кафяво. Веднъж оцветено, стъклото не може да стане отново безцветно. Това означава, че за направата на прозрачни буркани не могат да се използват цветни трошки. Защо някои производители пакетират произвежданите от тях храни и напитки в зелени или кафяви бутилки? Цветното стъкло предпазва чувствителните към светлина храни и напитки.

Обърнете внимание: Не всички стъклени продукти могат да се рециклират. Елекрическите крушки, керамиката, прозоречното стъкло, огледалата и чиниите не са направени от същия материал като стъклените буркани и бутилки, и не трябва да се смесват с годното за рециклиране стъкло.

УКАЗАНИЯ ЗА ПОДГОТОВКА НА ОТПАДЪЦИТЕ

Източници:
-- Government of Western Australia, Department of Environment and Conservation
-- US Energy Information Administration