Интересни факти
Начало / Интересни факти / Повечко за пластмасата

Повечко за пластмасата

ПЛАСТМАСОВО Е!

Използваме пластмасови продукти повече от всякога. Покриваме храната си с полиетиленово фолио, пием кафето си от пластмасови чашки, носим дрехи от изкуствени влакна като найлон и полиестер, и дори пазаруваме с пластмасови кредитни карти! Използваме пластмаса стотици пъти ежедневно.

Пластмасата е продукт с много приложения. Тя може да бъде гъвкава или твърда, прозрачна или матова. Може да прилича на кожа, дърво или коприна. Да бъде превърната в играчки или сърдечни клапи. И така, има над 10 000 различни вида пластмаса.

Александър Паркис пръв е открил пластмасата през 1860 г., но масовото й производство започна едва през последните няколко десетилетия. Днес световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно.

Съставките на пластмасата са главно суров петрол, газ и въглища. Пластмасите са полимери (дълги вериги от молекули), които се правят в големи съдове с катализатори при специална температура и налягане. Полимерите се оформят като гумени пелети или на прах. Пелетите или праха се загряват до омекване и после се отливат в желаната форма.

Леенето се прави чрез инжектиране (за чаши, играчки и водопроводни фитинги), чрез екструзия (за листове, тръби и туби) или чрез издухване (за бутилки и бидони). След изстиването пластмасата запазва формата, в която е излята. И може да се използва за съхранение или опаковане на широк спектър от стоки.

Пластмасите не са виновни за разхода на енергия и за отпадъците, както мислят повечето хора. Всъщност, те са доста енергийно ефективни. Изисква се 20-40% по-малко енергия да произведеш пластмасови пазарски чанти, отколкото хартиени. И, понеже пластмасовите са леки и заемат толкова малко място, много по-ефективно е да ги транспортираш. Един камион с пластмасови чанти се равнява на седем камиона със същия брой хартиени чанти.

ДА РАЗКОДИРАМЕ ПЛАСТМАСОВИТЕ ОПАКОВКИ

Код и съкращение

Материал на опаковката

Приложение

PET

Полиетилен терефталат Двулитрови бутилки за напитки, шишенца с вода за уста.

HDPE

Полиетилен висока плътност

Бутилки за прясно мляко, торби за смет, шишета за перилни и миещи препарати.

PVC Поливинилхлорид Бутилки за олио, опаковка за месо.

LDPE

Полиетилен ниска плътност Пазарски чанти, домакинско фолио, торбички за хляб.

PP

Полипропилен

Кофички за кисело мляко, шишета за шампоан, сламки за пиене, кутии за маргарин, памперси.

PS


Полистирен (известен като стиропор)

Чаши за горещи напитки, кутии за храна за вкъщи, кутии за яйца, тарелки за месо, кутии за компакт дискове.
Други Всички други видове пластмаси или опаковки, направени от повече от една пластмаса.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПЛАСТМАСИТЕ

Пластмасите като цяло са доста леки. Когато се заровят на сметище, те заемат около 25% от мястото. Депонирането на сметище не винаги е най-добрият начин за обезвреждане. Има други два алтернативни метода: рециклиране и изгаряне.

Тези методи оползотворяват някаква част от стойността на пластмасата. Рециклирането възстановява суровината, която после може да се използва за направата на нови пластмасови продукти. Изгарянето възстановява химическата енергия, която може да се използва за производството на пара и електричество. Депонирането на сметище не прави нито едното, нито другото. Стойността й е заровена завинаги.

РЕЦИКЛИРАНЕ НА ПЛАСТМАСИ

Пластмасите се рециклират лесно. Тъй като биват различни по състав, те задължително се сортират преди да се рециклират в нови продукти. Могат да се рециклират и смесени пластмаси, но те не са така ценни както сортираните, защото физичните свойства на рециклираната пластмаса, като здравина, ще бъдат различни за всяка партида.

УКАЗАНИЯ ЗА ПОДГОТОВКА НА ОТПАДЪЦИТЕ

Защо не рециклираме повече пластмаси? Не е лесно да се отговори.

Част от проблема с рециклирането на пластмаси е цената. За да останат конкурентно способни на световния пазар, производителите обикновено избират най-евтиния вариант за производство. Новата или суровата пластмаса често струва по-малко от рециклираната. С поскъпването на петрола и природния газ - суровините за производство на пластмаса - цените на суровата пластмаса се покачиха много и търсенето на рециклирани пластмаси нарасна.

Друго важно съображение е човешкото поведение. Изследвания, проведени от „Проктър и Гембъл" (Proctor & Gamble) и други фирми, показват, че макар повечето хора да очакват техните пластмаси да бъдат рециклирани, те не са склонни да плащат малко повече и да купуват продукти от рециклирана пластмаса.

Въпреки това, има постигнати успехи. Бутилките за безалкохолни напитки, направени от полиетилен терефталат (PET), могат да се претопят и да се превърнат в килим, тениски, пълнеж за ски-якета или отново в бутилки. През 1999 г. Форд Мотор Къмпани използва повече от 60 милиона 2-литрови пластмасови бутилки от кола (3 400 тона) за направата на скари, прозоречни рамки, капаци на двигатели и постелки за багажници за новите си автомобили.

ЕНЕРГИЯ ОТ ПЛАСТМАСИ

Тъй като пластмасите са направени от изкопаеми горива, можете да гледате на тях като на съхранена под друга форма енергия. Килограм за килограм, пластмасите съдържат толкова енергия, колкото петрола или природния газ, и много повече енергия от другите боклуци. Това прави пластмасите идеално гориво за централите за производство на енергия от отпадъци.

Централите за енергия от отпадъци горят боклука и използват освободената при изгарянето топлинната енергия за производство на пара и електричество. Те превръщат в боклука в полезна енергия.

И така, да горим ли пластмасите или да ги рециклираме? Зависи. Понякога се изразходва повече енергия за направата на продукт от рециклирана пластмаса, отколкото от суровини. Ако случаят е такъв, по-смислено е да изгорим пластмасата в централа за енергия от отпадъци. Изгарянето може да достави голямо количество енергия, при това намалявайки разходите за обезвреждане и спестявайки обем на сметището.

ХАРТИЯ ИЛИ ПЛАСТМАСА?

Картонена чашка или пластмасова чашка? Трябва ли да предпочитаме картонените чашки пред пластмасовите чашки понеже картонените са направени от естествени дървесни материали и ще се разградят? Не и ако пластмасовата чашка е направена от полистирен (другото име на стиропора).

Едно изследване на канадския учен Мартин Хокинг показва, че при направата на картонена чашка се използва също толкова петрол или природен газ, колкото при полистиреновата. Плюс, при картонената чашка се използва и дървесен пулп. В канадското изследване пише: „Картонената чашка изразходва 12 пъти повече пара, 36 пъти повече електричество и двойно повече вода за охлаждане от пластмасовата чашка." И понеже картонената чашка използва повече суровини и енергия, тя е 2.5 пъти по-скъпа от пластмасовата. Но картонената чашка ще се разгради, нали? Вероятно не. Съвременните сметища са проектирани да възпрепятстват разграждането, така че токсичните отпадъци да не се просмукват в околната почва и подпочвените води. Картонената чашка ще бъде картонена чашка и след 20 години. Научете повече за това колко време им трябва на заровените боклуци, за да изчезнат.

РАЗГРАДИМИ ПЛАСТМАСИ

Разграждане е друга дума за разлагане. Това е начинът, по който природата се справя с мъртвите растения и животни, или с нещата от животински и растителен произход. Разбира се, пластмасите са създадени от човека материали, но учените измислиха два начина да направят пластмасите разградими: биоразграждане и фоторазграждане.

Биоразградими пластмаси се правят с 5% царевично нишесте или растително масло. Идеята е, че гладните бактерии ще изядат нишестето или олиото в пластмасата, което ще причини разпадането й на фин прах.

Това е идеята, а тя работи ли наистина? Не, казват и еколози, и производители на пластмаси. Нищо не се разгражда бързо в съвременните сметища, дори и органичните отпадъци като хартия и хранителни остатъци. Така че, няма причина да мислим, че царевичното нишесте в биоразградимите пластмаси ще изчезне за една нощ. Съвременните сметища са проектирани да възпрепятстват разграждането, не да го подпомагат. Освен това, биоразградимите пластмаси не могат да се рециклират, защото добавката от нишесте или олио снижава качеството на рециклираната пластмаса.

Фоторазградимите пластмаси са друго нещо. Те нямат органични добавки. Правят се от специална пластмаса, която става крехка и се разпада под действието на слънчевата светлина. Разбира се, фоторазградимите пластмаси не се разпадат, ако са покрити от листа или сняг, или заровени на сметище.

Производителят на пластмасовия държач, използван за захващане заедно на шест кутийки кола, бира и други напитки казва, че изложен на слънчевата светлина неговият фоторазградим държач губи 75% от здравината си само след няколко дни и се разгражда напълно в рамките на няколко седмици. Понеже фоторазградимите пластмаси не съдържат органични добавки, те могат и да се рециклират, за разлика от биоразградимите си братовчеди.

Научи още... DEGRALEN®

Източници:
-- Government of Western Australia, Department of Environment and Conservation
-- US Energy Information Administration