Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ с интерактивната платформа „Върнете ме в природата“

Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ с интерактивната платформа „Върнете ме в природата“

06.02.2019 г. – Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2018 г. с проект, насочен към повишаване на познанията на учениците за разделното събиране на отпадъци от опаковки. Наградата бе официално връчена от изпълнителния директор на „Екопак България“ АД Тодор Бургуджиев на кмета на града Пламен Стоилов.

Участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.

“Проектът, с който община Русе спечели надпреварата в своята категория, е информационно-образователна кампания за деца в училищна възраст за популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки,” съобщи г-жа Наталия Кръстева, зам.-кмет на Русе при представянето на кампанията. Тя предвижда класните ръководители на децата от първи до четвърти клас да проведат часове на класа по екология като покажат на учениците как да изхвърлят разделно отпадъците си от опаковки и какъв е пътят на отпадъка от неговото генериране до оползотворяването му. Целта е децата да научат всичко за видовете отпадъци, за времето, в което те се разграждат в природата, до какви щети води изхвърлянето на отпадъци в природата, как трябва те да се събират разделно и по какъв начин се оползотворяват.

Програмата ще обхване училища в града, подбрани по определени критерии, като водещ ще бъде достигането до по-голям брой ученици. В тези училища ще бъдат монтирани интерактивни дигитални терминали, оборудвани със специално разработен софтуер, чрез които ще се провеждат обученията. Под формата на интерактивна игра децата ще усвояват знания по опазване на околната среда.

На база проведен конкурс за най-добра рисунка на екологична тематика ще се избере „Най-добър еко ученик“. Като допълнителна награда, осигурена от Екопак България, 50 деца, отличени в конкурса, ще имат възможност да посетят Образователния център на “Екопак България” в София.

„Русе е община, в която разделното събиране на отпадъци от опаковки е познат и възприет от голяма част от населението процес. Радващо е, че се планират усилия за обучаване на най-малките, които обикновено са най-ентусиазираните привърженици на грижата за природата“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Той връчи на Пламен Стоилов статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2018 г. и чек за 25 000 лв.

Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари за отлично дългогодишно партньорство с “Екопак България” и възприе наградата като израз на доверие, че общината работи активно за екологичното възпитание в училищата в общината, което ще доведе до превръщането на Русе в истински европейски град с екологично-чиста среда.

“Важно е децата от малки да се учат на европейско отношение към отпадъците, защото това е гаранция за създаване на нормална житейска среда”, заяви Стоилов. Той изрази решимост да се справи с вандалите, които палят контейнери за разделно събиране на отпадъци

“Ще ги осветяваме извършителите, за да спре това безобразие”, категоричен бе Стоилов и допълни, че който не спазва изискванията на обществото,  ще бъде наказван с глоби.

 

Началникът на РУО - Русе Росица Георгиева изрази подкрепата си за проекта и убедеността, че екологичната култура е част от гражданската култура, която се формира в най-ранна възраст.

 

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за четвърта поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

През септември 2019 г. ще стартира следващото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини–партньори на организацията.

Регистрацията на проекти започва  през септември на сайта на конкурса

http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове