Уроците на Ния

_4O3C6771.jpg

„Пластмасата е чудовище, което убива рибите и заплашва Земята“, твърди 9-годишната спасителка на планетата

Ния е на 9 г. Почти от раждането си има категорична позиция по основните житейски въпроси. Най-много обича да танцува. Първият й пърформанс се случва не къде да е, а на Трафалгар в Лондон. Уличен музикант я кани да танцува с него и тя прави невъзможното, за да имитира всичките му движения. В резултат на това шоу получава бурни аплодисменти от насъбралата се тълпа зрители. И изкарва първите си, спечелени с честен труд, пари. 5 лири, които решава да дари на клоуна. Той, обаче, й обяснява, че това е честно заработената заплата за участието й. Така Ния научава първия си урок.

За да спечелиш пари, трябва да се потрудиш.

А, ако спечелиш от нещо, което обичаш да правиш, е още по-сладко.

Вторият урок идва малко по-късно. Край селото, където всяко лято се събира с ваканционните си приятели, минава река. В нея Ния се е научила да плува. Сама. Но се е научила и на друго – че хората са онези, които трябва да се грижат реките да са чисти. Осъзнала, че в реката, където обича да плува, непрекъснато се разминава с пластмасови бутилки, а крайбрежните храсти, украсени с найлонови торбички, й развалят гледката, тя организира почистване. Всяко лято с децата, дошли за ваканцията при баби и дядовци, правят отряд „Супер герои, спасители на природата“ и чистят боклуците. „Защото

пластмасата е ужасно чудовище, което убива рибите, китовете.

Знаеш ли, че има цели острови в Океана от пластмаса. Постепенно те ще превземат и Земята. И няма да има къде да живеем, боклукът ще ни погълне“, ужасена обяснява Ния. И допълва, че от 56% от рециклираните пластмасови бутилки се правят килими и дрехи.

Миг по-късно среща в парка странно момиче с рижи плитки и широко отворени любопитни очи. „Коя си ти?“, озадачена пита Ния. „Пластоядка. Живея в парка и се храня с това, което хората ми оставят за ядене в жълтия контейнер. „Да, да. Помня те. Като малка веднъж мама ме заведе на разходка. И там се запознах с теб и двамата ти братя Хартояд и Стъклояд, които се хранят с отпадъците, хвърлени от хората в трите цветни контейнера – жълт, зелен и син,“ веднага отговаря Ния и вече е готова за приключението.

Приятелството в нейната ценностна система е от първостепенно значение. Това е третият урок.

С приятели можеш да постигнеш всяка цел.

В училище е организирала Клуб „Приятели завинаги“. А в приятелството с Пластоядка има и кауза – заедно могат да направят планетата едно по-чисто и по-приветливо място. Да я спасят от боклука. „Мама ми е разказвала, че боклукът, изхвърлен в общия контейнер, отива в депа, които постоянно се пълнят и трябват нови и нови. А ако изхвърляш в цветните контейнери, отпадъците от тях се рециклират и се превръщат в нещо друго, което пак се използва. Затова и вкъщи събираме разделно отпадъците. А после изхвърляме пластмасата в жълтия контейнер – за храна на Пластоядка, хартията – в синия, а стъклото – в зеления“, обяснява Ния. Майка й признава, че след срещата в парка е толкова стриктна, че ако някой от семейството случайно сбърка при изхвърлянето на отпадъци, го кара да се поправи. Сега е решила

да организира поставяне на цветни контейнери в училището,

за да помогне с още нещо на Планетата.

Ако искате и вашите деца да се срещнат с героите от парка Хартояд, Стъклояд и Пластоядка – заведете ги на представлението на кукления театър „Приказка за юначета с празни тумбачета“.

Досега спектакълът е посетен от над 5700 деца в цялата страна. То е част от реализирането на образователната мисия на „Екопак България“– да разпространи знания за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки и рециклирането им - от най-малките до възрастните.

 

Знаете ли че:

  • Спестената енергия от рециклирането на 1 пластмасова бутилка ще захрани компютър за 25 минути.
  • Нужни са 5 PET бутилки за направата на 1 кв.м полиестерен килим, 1 фанелка размер XXL или за пълнежа на 1 ски-яке.
  • На сметището пластмасата се разпада 400 години.

 

Програма на турнето на „Приказка за юначета с празни тумбачета“

 

9 май 2019 г., 10:30 ч., Ботевград, Открита сцена в градския парк/Арена “Ботевград” при лошо време

10 май 2019 г., 10:30 ч.,  Своге, Градски площад

16 май 2019 г., 10:30 ч., Тутракан, Народно читалище "Н. Й. Вапцаров"

17 май 2019 г., 10,30 ч., Плевен, Централен площад "Възраждане"

22 май 2019 г., 10,30 ч., Правец, в двора на ОУ „Васил Левски“ и ГПЧЕ „Алеко Константинов“, гр. Правец.

23 май 2019 г., 10,30  ч., Тетевен, площад "Сава Младенов"

29 май 2019 г., 10,30  ч., Панагюрище, театър "Дом паметник"

30 май 2019 г., 10,30 ч., Пещера,  Откритата сцена

31 май 2019 г., 10,30 ч., Стрелча, площад "Дружба"

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове