Ния и битката й с пластмасовото чудовище

nia&plastoyadka2.jpg

Ния е на 9 г. Любимата й лятна ваканция е в Троянския балкан с децата, на реката. Няма по-голямо щастие от това абсолютно безгрижно да прекарваш часове с любимите си приятели, споделяйки щури идеи и ежедневните безценни детски открития. Река Видима е идеалната арена за всякакви форми на забавление – от скачане в дълбоки вирове, състезания по плуване до гмуркане за наблюдение на подводния живот.

Само че, за да е щастието пълно, децата първо почистват реката. Още от малка Ния знае, че

хората са онези, които трябва да се грижат реките да са чисти.

Твърде често във водата децата се сблъскват с пластмасови бутилки, с всякакви странни „обекти“ като автомобилни гуми, стари легени  и какво ли още не, с найлонови торби, „украсяващи“  крайбрежните храсти. Затова всяко лято, още щом се съберат на село, децата се самоорганизират да почистят реката, за да им е приятно да играят в нея. Отряд „Супер герои, спасители на природата“ внимателно открива и изнася боклуците от реката. Защото

пластмасата е ужасно чудовище, което убива рибите и живота в реките,

моретата и океаните. Ния е гледала филм за цял остров от пластмасови отпадъци насред океана, 6 пъти по-голям от България по територия. И знае, че, ако тези отпадъци бъдат погълнати от морските обитатели- риби, китове, делфини, рано или късно те причиняват смъртта им. Малката спасителка на планетата е виждала и мъртви лебеди, изхвърлени на брега, след като са „обядвали“ с пластмаса, изхвърлена във водата от безсъвестни хора. Всичко това я е накарало да се стреми да бъде максимално полезна за природата.

У дома събират отпадъците разделно,

защото само така те могат да бъдат рециклирани. Ния знае, че от рециклираните пластмасови бутилки, например,  се правят килими и дори дрехи.

Скоро малката еко героиня случайно се срещна в парка с  Пластоядка, мило животинче, което се храни с изхвърлените в жълтите контейнери на „Екопак България“ пластмасови отпадъци. Тя научи момиченцето, когато изхвърля бутилка от вода, например, да я смачква добре, да завива отново капачката, ако е пластмасова. И едва тогава да я слага в контейнера. „Така тази бутилка заема много по-малко място, има място за повече отпадъци и така помагаме повече на природата“, обясни героинята от „Приказка за юначета с празни тумбачета“. С братчетата си Хартояд и Стъклояд тя участва в кукленото шоу, което вече пет години образова децата в малки и големи градове на България колко е полезно за земята да се събират отпадъците разделно.

Ако искате и вашето дете да се срещне с героите от парка Хартояд, Стъклояд и Пластоядка – заведете го на представлението на кукления театър „Приказка за юначета с празни тумбачета“, организирано от „Екопак България“ и община…. На ….. септември 2019 г. от 10:30 ч. на….

Досега представленията на кукления театър „Приказка за юначета с празни тумбачета“ са посетени от над 8300 деца в цялата страна. Шоуто е част от реализирането на образователната мисия на „Екопак България“ – да разпространи знания за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки и рециклирането им - от най-малките до възрастните.

 

Знаете ли, че

  • Спестената енергия от рециклирането на 1 пластмасова бутилка ще захрани компютър за 25 минути.
  • Нужни са 5 PET бутилки за изработването на 1 кв. м полиестерен килим, 1 фанелка, размер XXL или за пълнежа на 1 ски-яке.
  • Ако се изхвърли на сметището вместо да се рециклира, пластмасата се разпада за повече от 400 години.

 

 

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове