Градска рециклиада

ЕКОПАК обединява усилия с 14 общини в най-мащабната инициатива за популяризиране на разделното събиране през 2023 година „Градска рециклиада“.

 

Инициативата се провежда за първи път в България и има амбицията да обедини усилията на общините, гражданите и бизнеса с тези на най-голямата организация за разделно събиране, за да се постигне значително и най-вече дългосрочно и устойчиво повишение на събрания рециклируем отпадък.
В първото издание на "Градска рециклиада" се включиха общините: Добрич, Кюстендил, Ловеч, Карлово, Дупница, Панагюрище, Карнобат, Айтос, Пещера, Ботевград, Хисаря, Левски, Стамболийски, Димитровград.
 • Butilki.jpg
  ДА ЗАПАЗИМ ГРАДОВЕТЕ СИ ЧИСТИ!

  Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове!

  Тези материали са 100% рециклируеми, но за съжаление най-често попадат в смесения битов отпадък или остават да се разлагат стотици години в природата.

  Това са едни от най-трудните за събиране материали, а в същото време европейските изисквания залагат изключително високи цели за събирането им.

Пластмасовите бутилки и алуминиевите кенове са 100% рециклируеми, но за съжаление най-често попадат в смесения битов отпадък или остават да се разлагат стотици години в природата.
 • Defibrilator1.jpg
  СПАСИ ЖИВОТ!

  Помогни на своя град да спечели уреди за животоспасяваща първа помощ!

  Ако заедно постигнем или надминем целта от 70% увеличение на количеството събрани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета на годишна база (от март до декември 2023 г. ), ЕКОПАК ще подкрепи кауза, която може да спаси човешки животи.

   

  Във всички общини, в които успеем да постигнем заедно заложените цели, ще поставим на обществени места един или повече автоматични дефибрилатори. Поставянето на автоматични дефибрилатори на оживени места е установена практика в цяла Европа, защото незабавно оказаната първа помощ в първите 3 минути след сърдечен арест многократно повишава шансовете за оцеляване. Тези уреди са създадени, за да може всеки случаен гражданин, който стане свидетел на внезапен сърдечен арест, да оказва животоспасяваща първа помощ. 

Всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест загиват над 400 000 души - повече от 1000 човека всеки ден. В България от внезапен сърдечен арест загиват повече от 10 хиляди човека годишно - 10 пъти повече отколкото в автомобилни катастрофи, пожари и природни бедствия взети заедно!

РЕЦИКЛИРАЙ ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ И МЕТАЛНИ КЕНЧЕТА - СПАСИ ЖИВОТ!

 1. ЦЕЛТА:

  Кампанията ще се проведе от март до декември 2023 г. и има за цел да увеличи с минимум 70% събраните количества рециклируеми отпадъци от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в участващите общини.

 2. КАК ЩЕ СЕ СЛУЧИ:

  Общините могат да използват каналите и ресурсите, които имат, за да убедят гражданите и бизнеса да събират и изхвърлят в жълтия контейнер пластмасовите бутилки и алуминиеви кенове.

  • ЕКОПАК ще осигури на всяка участваща община комуникационни ресурси – визии за уебсайт, социални мрежи и информационни плакати, с които да комуникират кампанията сред гражданите и бизнеса.
 3. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА:

  Инициативата стартира на национално ниво в 14-те избрани общини през месец март 2023 и приключва през месец декември 2023 г.

 4. ИЗМЕРВАНЕТО:

  Отчитат се всички количества, събрани през кампании за събиране в дадената община от специализирани пунктове, посочени от общината и системата от контейнери за разделно събиране, след тяхното сортиране на база на ЕКОПАК.

 5. ПРОЗРАЧНОСТТА:

  ЕКОПАК България ще публикува на уебстраницата си текущи данни за събраните количества за всяка участваща община, за да се проследява кампанията в развитие.

 • Добрич Градска рециклиада

  Виж
 • Кюстендил Градска Рециклиада

  Виж
 • Ловеч Градска Рециклиада

  Виж
 • Дупница Градска Рециклиада

  Виж
 • Панагюрище Градска Рециклиада

  Виж
 • Карнобат Градска Рециклиада

  Виж
 • Димитровград Градска Рециклиада

  Виж
 • Левски Градска Рециклиада

  Виж
 • Карлово Градска Рециклиада

  Виж
 • Пещера Градска Рециклиада

  Виж
 • Ботевград Градска Рециклиада

  Виж
 • Хисаря Градска Рециклиада

  Виж
 • Стамболийски Градска Рециклиада

  Виж
 • Айтос Градска Рециклиада

  Виж

Пишете ни

Ако имате въпроси, свържете се с нас чрез контактната ни форма. С попълването й и изпращането на запитването си Вие се съгласявате, че предоставените от Вас лични данни, ще бъдат обработвани от нас. Повече информация относно обработването на личните Ви данни можете да намерите в Поликата за личните данни.

Адрес.

0800 15253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци

Влез

Екопак онлайн за членове