Интересни факти
Начало / Интересни факти / Стъпка 1: Намаляване при източника

Стъпка 1: Намаляване при източника

Източник: Energy Kid's Page

НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ ОЩЕ В САМОТО НАЧАЛО

Намаляването при източника е важен начин да се опазим от безконтролно нарастване на ежедневните ни отпадъци. Намаляването при източника преди всичко означава намаляване на количеството материали, постъпващи в потока отпадъци.

Здравият разум ни казва, че намаляването на количеството отпадъци, които произвеждаме, е най-лесният начин да решим огромния като планина проблем с боклука. Така от самото начало избягваме проблемите с обезвреждането и замърсяването, и запазваме природните ресурси и енергията. Намаляването на отпадъците в началото означава по-малко отпадъци за рециклиране, изгаряне или депониране на сметище.

В ОБЯТИЯТА НА ОПАКОВКИТЕ

Опаковките - нещото, в което увиваме или слагаме потребителски стоки - се превърнаха в мишена на усилията за намаляване на отпадъците при източника.

Само погледнете продуктите по рафтовете на магазините за хранителни стоки. Хлябът е увит в полиетиленово фолио. Сапунът е в кутия. Бисквитите са подредени в пластмасови таблички и заедно са сложени в картонена кутия. Шест бутилки бира са увити заедно с полиетиленово фолио. Както каза един човек: „Списъкът е дълъг, колкото пътеката между стелажите в супермаркета".

Все пак, опаковката служи за много полезни цели. Обвивката на хляба го пази пресен и чист. Кутията на сапуна го запазва свеж дълго време по рафтовете на магазина. Табличката за бисквити ги предпазва от натрошаване. Полиетиленовото фолио около бирите позволява да се грабнат шест бутилки с една ръка. Опакованите ябълки означават по-малко време за избиране.

Без съмнение, опаковката предоставя удобен и хигиеничен начин за съхранение и транспортиране на храна и други стоки. Понякога, опаковката е рекламна тактика - да направи продукта да изглежда по-голям и по-хубав от този на конкуренцията.

Опаковките - в частност опаковките от храни - привличат голямо внимание, защото ги внасяме вкъщи, защото ги виждаме в боклука си всеки ден, и защото те заслужават внимание.

Обаче, важно е да обсъдим някои неща, които не виждаме в боклука си, благодарение на опаковките. В по-малко развитите страни, където опаковането е минимално, процентът на развалените храни може да достигне 50%.

ПРОМЕНИ В ОПАКОВКИТЕ

Има и добри новини относно опаковките. Фирмите, които произвеждат потребителски стоки правят доста за намаляване на отпадъците.

Първо, те променят продуктите, така че да се нуждаят от по-малко опаковка. Сега потребителите могат да купят концентрат на омекотител за тъкани в малки картонени кутии, вместо всеки път да купуват големи пластмасови туби. Концентрираните продукти могат да намалят опаковката до 75%.

Второ, фирмите използват по-малко материал за опаковане на продуктите. Компакт дисковете са добър пример. Само преди няколко години те бяха пакетирани в картонени кутии, два пъти по-големи от размера на самия диск. Днес повечето нови дискове се продават в термосвиваеми опаковки.

Освен това, почти всички производители на опаковки използват по-малко материал за направата на бутилки, буркани и кенове. Днешните двулитрови пластмасови бутилки са 25% по-леки отколкото, когато са пуснати за пръв път през 1970 г.

Другите производители също правят промени в своите продукти. Памперсите са по-тънки от преди, запазвайки бебета сухи с наполовина вложен материал. Картонените кутии за сладолед тежат 30% по-малко благодарение на промени в материалите и дизайна. И когато Макдоналдс направиха сламките си за пиене 20% по-леки, годишното им количество твърди отпадъци намаля с 500 тона.

Ползата от всички тези усилия от страна на промишлеността е по-малко отпадъци - по-малко отпадъци за депониране на сметищата, за рециклиране или за изгаряне.

НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ ВКЪЩИ

Можете да помогнете за намаляване на отпадъците вкъщи като усвоите основните навици за спестяване на отпадъци. Можете да купувате продукти, които са под формата на концентрат или са минимално опаковани. Освен това, можете да използвате повторно, поправяте, рециклирате или компостирате продуктите, които иначе ще бъдат изхвърлени.