Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Започва конкурс „Вкъщи събираме разделно”

Започва конкурс „Вкъщи събираме разделно”

25.11.2008

Стартира национален конкурс за разделното събиране на опаковки на тема: „Вкъщи събираме разделно". Неговата цел е да мотивира семействата да разделят отпадъците още у дома и да създадат своя кът за разделно събиране в домакинството.

Конкурсът се организира от най-голямата организация за оползотворяване ЕКОПАК и 21 общини-партньори*, като част от информационно-образователната кампания «Бъди модерен! Събирай разделно!».  Сред повече от 17 000 ученици в 60 училища започна разпространението на информационни брошури с правилата за участие за конкурса и образователни материали. Идеята е, заедно със своите родители, децата да направят кът за разделно събиране у дома, да го снимат и до 20 декември 2008 г. да изпратят снимките по e-mail: office@ecopack.bg или по пощата на адрес: 1784 София, бул. „Цариградско шосе" № 60, за конкурса „Вкъщи събираме разделно". На 23 декември специално жури ще определи 100-те най-атрактивни проекта и семействата - победители ще бъдат обявени на страницата на ЕКОПАК в интернет: http://www.ecopack.bg/. Всеки от тях ще получи домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, а отличени еко-кътове ще бъдат публикувани на сайта на организацията.

В конкурса могат да участват семейства от общините-партньори на ЕКОПАК, въвели разделно събиране на опаковки с три цветни контейнера: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмасови и метални опаковки, зелен - за стъклени бутилки и буркани /информационните материали са публикувани в интернет-страницата на организацията/. Ще бъдат оценявани проявената изобретателност и въображение при оформянето на домашния кът, функционалното и естетическо оформление на пространството, както и използването на рециклирани предмети или повторната употреба на стари вещи.

Конкурсът е част от кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!", която стартира през май в цялата страна. Нейната цел бе да мотивира хората да изхвърлят по-големи количества годни за рециклиране опаковки в трите цветни контейнера и по този начин да се погрижат за чистотата и благосъстоянието на своя град.

От началото на кампанията досега количествата суровини, събрани чрез контейнерите за разделно събиране в общините, са нарастнали три пъти, като в национален мащаб са събрани над 9 300 тона годни за рециклиране суровини: близо 5 000 тона хартиени и картонени опаковки, повече от 2 500 тона пластмасови и метални опаковки и над 2 000 тона стъклени бутилки и буркани. Това са чисти суровини, сепарирани по видове в 8-те сортиращи инсталации на ЕКОПАК и предадени за повторна преработка в заводите за рециклиране. По този начин те ще се върнат отново при нас под формата на нови полезни предмети, при чието производство са спестени природни ресурси и енергия. Количествата годни за рециклиране суровини са се увеличили 3 пъти на месечна база, като от 400 тона през януари, през октомври те вече надхвърлят 1 500 тона годни за рециклиране опаковки /количествата по видове суровини за всяка от общините-партьнори са публикувани в секция „Научи повече" в интернет-страницата на организацията/.

-----------------------------

* Общини - участници в конкурса «Вкъщи събираме разделно!»: София, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Добрич, Враца, Хасково, Созопол, Поморие, Разград, Велико Търново, Видин, Асеновград, Дупница, Монтана, Димитровград, Кърджали, Шумен, Пазарджик, Смолян

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци