Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Вече втора година ЕКОПАК подкрепя инициативата „Книги за смет“. Тази година в три града: София - 11 май, Бургас – 17 май и Варна –18 май

Вече втора година ЕКОПАК подкрепя инициативата „Книги за смет“. Тази година в три града: София - 11 май, Бургас – 17 май и Варна –18 май

30.04.2014

ЕКОПАК България, заедно с Фондация Credo Bonum, издателство Smart Books и книжарници “Orange” Ви канят на второто издание на инициатива „Книги за смет“ – върнете килограм пластмаса и вземете книга, което ще се състои на 11 май от 10 часа пред ЦУМ, София. Една от най-успешните екологични кампании за изминалата година ще се случи за първи път и в Бургас на 17 май, събота, в Морската градина, пред Пантеона и във Варна, пред Grand Mall на 18 май, неделя. И двете събития са с начален час 10 часа.

„Книги за смет” има за своя основа цел популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци. 

Кампанията, тази година  ще постави акцент изцяло върху българските автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов и много други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други.

Както и миналата година ЕКОПАК ще предостави контейнери и ще организира събирането, извозването и последвалото сепариране и рециклиране на отпадъците и в трите града. В София, събраните отпадъци ще бъдат транспортирани до сепариращата инсталация на ЕКОПАК на Гара Искър, където ще бъдат сортирани, балирани и предадени за по нататъшна обработка

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.

Кампанията ще се осъществи с медийната подкрепа на телевизионното предаване „Зелена светлина”, списанията „8”, „Story”, „Журнал за жената”, ELLE и „Програмата”, сайтът „Аз чета” както и с подкрепата на партньорите ни от Столична община, община Бургас, издателство Ciela, Grand Mall Варна, JCDecaux, „Българо-американска кредитна банка” и „Lowe Swing Communications”.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци