Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »УСТОЙЧИВИТЕ РЕШЕНИЯ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КРАТКОСРОЧНИ

УСТОЙЧИВИТЕ РЕШЕНИЯ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КРАТКОСРОЧНИ

29.06.2017

Участниците в Осмия Национален Зелен Форум 2017 се обединиха около идеята, че институциите, бизнесът и обществото трябва да работят заедно за развитие на 
по-добра градска среда в България
 
Осмото издание на традиционния дискусионен форум, организиран от сп. Мениджър и Екопак България – Национален зелен форум 2017, събра представители на властта и бизнеса, еко- и научни организации, специалисти по енергийна ефективност и управление на отпадъци, които се обединиха около идеята за развитие на екоиновации и зелена градска среда в България. Te демонстрираха пред участниците във форума, че имат ясна визия и работят заедно за намаляване на въглеродните емисии, ефективно управление на отпадъци, дигитализация и други инициативи за създаване на условия за устойчиво развитие на градовете и опазване на околната среда.
Форумът инициира активна дискусия в два панела, като първият „Добавената стойност на зелените инвестиции”, се фокусира върху няколко значими теми като намаляване на вредните емисии, управление на отпадъци, пестене на ресурси и използването на биоразградими материали. Панелът бе открит от г-н Нено Димов, Министър на околната среда и водите, който твърдо застана зад позицията, че подемът на икономиката не трябва да бъде спиран и призова да се стремим към неговото развитие. „Зеленият бизнес не е просто реклама, не е просто печалба. Това е онзи гений, който превръща потенциалния ресурс в реален. Живеем в такъв етап, че именно той ще измисли как да използва „отпадъка” и да го превърне в ресурс. Зеленият бизнес е този, който се справя с предизвикателствата днес и ще направи бъдещето по-добро”, подкрепи усилията на бизнеса министър Димов.
Йоана Христова, заместник-кмет по околна среда на Столична община, поздрави организаторите и определи формата на събитието като изключително подходящ, за да бъде осъществена връзка между успешното икономическо развитие и по-чиста околна среда и повече инвестиции, които да водят до устойчиво развитие. Г-жа Христова представи пред участниците във форума и плановете на Столична община във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС, сред които са развитието на нова система за ранно предупреждение за възникване на замърсяване с 48 часа предизвестие и разработването на концепция за Общински екопаркове, които ще дадат възможност, с малко средства и усилия от страна на общината, да може част от отпадъците да бъдат подготвени за повторна употреба.
Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България представи успешни примери от дейността на организацията. Той посочи как чрез иновации могат да се не само увеличава производителността и приходите, но и да се пестят ресурси. Той подчерта, че добрите примери в тази посока сред компаниите в страната не са малко. „Производителите в България намаляват теглото на опаковките с 20-30% само за последните години, като в същото време вече голяма част от опаковките са направени от биоразградими материали. Само през 2016 г., в сравнение с 2015 г., опаковките за многократна употреба са се увеличили с 6,1%. Бизнесът наистина е ориентиран към въвеждане на иновации, които ще доведат до по-устойчиво опазване на околната среда”, допълни той.
Като потвърждение на тези твърдения, главният директор „Корпоративна политика и правни отношения” на Теленор България, Ирина Василевска, представи нововъведенията за устойчиво развитие на компанията и ползите от тях както в страната, така и в някои от останалите 12 пазара, на които телекомът оперира. 
Ловорка Кекез, мениджър Околна среда на Кока-Кола ХБК България, представи добрите практики, които са позволили на компанията да намали използването на вода с 14%, на електроенергия – с 20%, като в същото време да увеличи с 35% рециклирането и използването на разградими материали в сравнение с 2010 г. 
Инж. Снежана Семова, управител на „Сен Гобен констракшън продъктс България”, постави началото на втория панел под надслов „Чисти градове: въздух, вода, транспорт, политики и решения”, като разказа за въздействието на строителството върху околната среда, както и представи безпраховите технологии и материали като възможност за намаляване на запрашаването в градовете. Загорка и BMW България представиха плановете и основните иновативни направления, в които компаниите работят, за да превърнат българските градове в по-чисти и по-приветливи за живеене. За финал създателите на частната мрежа за измерване на чистотата на въздуха AirBG.info – Стефан Димитров и Николай Лулчев, представиха идеите на организацията и обещаха, че до края на годината ще изпълнят поставената си цел да изградят 500 измервателни точки на територията на България. Те предизвикаха участниците във форума да се замислят, че и обществото трябва да даде своя принос и всички заедно да се грижим за осигуряване на по качествен въздух.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци