Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »„Стара хартия за нова книга“ събра 11 тона хартия за рециклиране и спаси 143 дървета

„Стара хартия за нова книга“ събра 11 тона хартия за рециклиране и спаси 143 дървета

16.09.2014

1692 деца си избраха нова книга като награда от инициативата

На 14 септември 2014 г. ЕКОПАК и книжен център „Гринуич“ за втора поредна година организираха детския празник „Стара хартия за нова книга“. Събитието се проведе на столичния бул. „Витоша“ 37 Всяко дете, което с възрастен придружител донесе поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книжка по избор. Инициативата, която се превръща в традиция, цели да покаже на децата как да пазят природата, защо е важно отпадъците да се събират разделно, както и да стимулира интереса им към книгите и четенето. Кметът на София Йорданка Фандъкова е патрон на събитието, а като представител на общината лично дойде заместник-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов, който също донесе хартия за рециклиране, за да допринесе за каузата.

Въпреки лошото време и дъжда, кампанията продължи успешно с 11 тона предадена хартия и 1692 раздадени книги. Заедно с родителите си, някои деца предадоха над 30 кг стара хартия за рециклиране. Благодарение на всички, които се включиха в детския празник „Стара хартия за нова книга“ 143 дървета са спасени от изсичане.

Макар че времето навън беше мрачно, настроението през деня беше слънчево и празнично - децата се забавляваха с куклен театър на еко тематика и правеха бижута и сувенири в специалната еко работилницана ЕКОПАК. Пред книжен център „Гринуич“ се проведе и викторина с въпроси и много награди, а малчуганите научиха защо е важно рециклирането и много любопитни факти от света на книгите. Част от програмата беше и магическото шоу на мистър Джими „Вълшебните контейнери на ЕКОПАК“. През целия ден децата имаха възможност да гледат 3D филма „Повелителите на рециклирането“, както и да играят на играта „Стани Екогерой!“ в уникалния 3D Екобус на ЕКОПАК.

Под надслов „Почисти и прочети“ децата се забавляваха през целия ден, участваха в много игри и викторини, танцуваха и получиха много подаръци и награди от организаторите и партньорите.

Главният редактор на сайта Az-deteto.bg г-жа Мария Дуковска обяви резултатите от тазгодишната кампания на „Забавното лятно четене“ и приветства посланици на четенето, които връчиха награди в различни категории.

Малчуганите от детска вокална крупа „Мики Маус“ се погрижиха за настроението на присъстващите с песни и хореография, а ЕКОПАК забавляваха децата с безспирни танци и музикални игри. Финалът на събитието достойно постави вокална театрална формация „Врабчета“ при столичен Център за работа с деца. Те пяха и танцуваха с младите читатели-еколози и така закриха второто издание на „Стара хартия за нова книга“ по незабравим начин.

Инициатори на събитието са ЕКОПАК България, книжен център „Гринуич“ и Столична община, партньори са издателство „Ентусиаст“, „Книгомания“ и кампанията „Забавното лятно четене“, а книги и награди за децата бяха предоставени от „Бард“, „Хермес“, „Албо Груп“ и издателствата „Фют“, „Кралица Маб“, „Фабрика за книги“, „Златното пате“, „Труд“, „Милениум“, „Прес“ и „Мотовете“.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци