Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Русе въвежда разделно събиране на опаковки с три цветни контейнера

Русе въвежда разделно събиране на опаковки с три цветни контейнера

22.06.2009

Русе въвежда разделно събиране на опаковки с три цветни контейнера. Жителите на дунавския град вече ще разделят отпадъците в син контейнер - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмасови и метални опаковки и зелен - за стъклени бутилки и буркани. Системата е изградена от най-голямата организация за  оползотворяване на опаковки у нас - ЕКОПАК, която спечели конкурса на община Русе за нов изпълнител. В 306 точки в града са разположени общо 918 контейнера, част от които са собственост на общината и ще бъдат ползвани под наем. Инвестицията на ЕКОПАК надхвърля 150 000 лв.

Официалният старт на проекта бе даден на 20 юни 2009 г. със забавен образователен еко-спектакъл под мотото: „Бъди модерен! Събирай разделно!". С образователни игри, песни, танци и викторини, жителите и гостите на Русе научаваха как да разделят отпадъците от опаковки и да ги изхвърлят правилно в трите цветни контейнера.

За русенци имаше още една изненада - в празника се включи и най-популярният майстор-готвач на България Ути Бъчваров, който беше подготвил специално кулинарно шоу под знака на разделното събиране на опаковки. Освен вкусни гозби, семейства от Русе и гости на града, приятели, роднини или само познати играха, забавляваха се и печелеха награди заедно. Всеки, който носеше празни опаковки и ги изхвърляше разделно в трите цветни контейнера на ЕКОПАК, получаваше подарък-изненада. Победител в томболата за голямата награда на ЕКОПАК  - контейнер за разделно събиране у дома, стана 8-годишната Света Недкова Йорданова.

Спектакълът се проведе в рамките на образователната кампания на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!". Нейната цел е да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град. През 2009 г. тя продължава с разработването и разпространението на 50 000 безплатни домашни контейнери за разделно събиране на опаковки в общините-партньори.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци