Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Повече от 300 деца от частните училища се включиха в почистването на Южния парк в София

Повече от 300 деца от частните училища се включиха в почистването на Южния парк в София

31.10.2008

Повече от 300 ученици от столичните частни училища се включиха в шествие и акция под мотото „Ученици за чиста София". Инициативата се провежда в навечерието на Деня на будителите и цели да пробуди отговорността на всички хора - деца и възрастни, към чистотата на техния град. Организатори на събитието са Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), с подкрепата на кметската администрация на район „Триадица" и ЕКОПАК България.

Акцията започна с шествие на учениците от ул. „Янко Забунов", по бул. „Витоша" до Южния парк, където всяко дете получи ръкавици и по един син, жълт или зелен чувал. В него децата събираха разделно отпадъците от опаковки: в сините чували - хартиени и картонени опаковки, в жълтите - пластмаса и метал и в зелените - стъклени бутилки и буркани, хвърлени в зелените пространства и алеите. По този начин децата събираха не отпадъци, а суровини, които могат да бъдат преработени повторно и да се върнат при нас под формата на нови, полезни предмети.

Инициативата поставя началото на проект, който има за цел да се култивира трайно отношение у учениците към поддържането на чисти зелени площи, включително и засаждането на нова растителност. Следващият етап на проекта ще бъде през м. април 2009 г. и ще се изрази в засаждането на дръвчета, храсти и цветя от децата. Идеята на организаторите е чрез примера на учениците от частните училища да бъдат привлечени вниманието и усилията на всички училища в столицата за опазване и възпроизвеждане на зелени системи в София (паркове, градинки, площадки).

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци