Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Огромен интерес предизвика кампанията „Книги за смет“ - софиянци предадоха над 5 тона пластмасови отпадъци в рамките на 4 часа

Огромен интерес предизвика кампанията „Книги за смет“ - софиянци предадоха над 5 тона пластмасови отпадъци в рамките на 4 часа

21.04.2013

Повече от 5 тона годни за рециклиране пластмасови отпадъци предадоха жителите на София в първото издание на кампанията „Книги за смет“, организирано от фондация Credo Bonum и издателство Smart Books съвместно с книжарници „Orange“ и „ЕКОПАК България“ АД, на 21 април 2013г. Кампанията премина при небивал интерес. Опашката от хора обхващаше столичния площад „Славейков“ и съседните улици. В рамките само на 4 часа, от 10 до 14 часа, бяха раздадени над 5 000 книги и повече от 1 000 броя списания “8”.

В „Книги за смет“ се включиха възрастни и млади хора, както и много семейства, дошли заедно с децата си, за да оставят отпадъците си и да получат безплатна хартиена или електронна книга. За част от дошлите основен мотив беше подаръка, но за по-голямата част нямаше значение дали ще получат книга или не.

Подкрепата на тази инициатива беше част от усилията на ЕКОПАК да покаже на гражданите, че разделното събиране работи и от него наистина има полза.Предоставените жълти контейнери се запълваха за минути и пластмасовите отпадъците директно се изсипваха в специално дошлия за целта камион на ЕКОПАК. Той направи 3 курса до сепариращата инсталация на Гара Искър, където събраните отпадъци бяха сортирани, балирани и предадени за по нататъшна обработка.  Така само за няколко часа софиянци спестиха 36 000 квч. електроенергия.

Основна цел на кампанията беше да накара хората да се отнасят по-отговорно към опазването на околната среда и отпадъците, които всеки от нас създава ежедневно.

ЕКОПАК бллагодари  на всички за големия ентусиазъм и напълно подкрепя амбициите на Организаторите кампанията да се случи и догодина не само в София, но и в други от големите областни градове в страната. 

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци