Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Община Пещера спечели приза „Най-зелена община“ на 2015 г. в категория "Средна община"

Община Пещера спечели приза „Най-зелена община“ на 2015 г. в категория "Средна община"

04.02.2016

Община Пещера на 2015 г. спечели приза „Най-зелена Община“ в конкурса на „Екопак България“. Наградата от 15 000 лв. ще бъде използвана за реализиране на отличения проект за опазване и популяризиране на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в града.

Еко проектът на Община Пещера спечели в категорията „Средна община“ с резултат 414 точки при максимален брой 480 точки. Проектите бяха оценени от експерти в разделното събиране на отпадъци (Екопак България), независими експерти в областта на управлението на отпадъците от опаковки (Денкщат България) и експерти в организирането и провеждането на информационни кампании (V+O Communication).

Проектът на Община Пещера включва опазване на цветните контейнери за разделно събиране чрез система за видеонаблюдение и популяризиране наразделното събиране на отпадъциот опаковки чрез информационни кампании. Посланици в кампаниите ще бъдат децата на Пещера, които ще изработват и раздават полезни 3-D материали с вложени в тях еко послания.

В първото издание на конкурса „Най-зелена община“ се включиха 24 общини-партньори на Екопак от цялата страна. Целта на надпреварата е да отличи, както добрите еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение на общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира за ползите от него. Наградите, осигурениот „Екопак България“, ще финансират зелени и устойчиви проекти с обществено значение за всяка община.

„Надяваме се през тази година в надпреварата да се включат повече общини. Скоро ще обявим новите условия за участие на сайта на конкурса. Целта на инициативата “Най-зелена община“ е да подпомогне общините в дейностите и проблемите свързани с управлението на отпадъците, като финансира проекти, които ще намалят депонирането на отпадъците и ще повиши тяхното рециклиране и повторна употреба. Проекти, които на местно ниво ще подобрят работата на системите за разделно събиране и повишат активността на гражданите. Ние сме верен партньор на българските общини и заедно работим в посока да бъдат градовете ни по-чисти и по-зелени“, заяви по време на награждаването Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци