Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Кока-Кола ХБК с нови цели за устойчиво развитие

Кока-Кола ХБК с нови цели за устойчиво развитие

02.10.2016

Седемте нови цели, които компанията планира да изпълни до 2020 г.,са насочени към намаляване на въздействието върху околната среда, подобряване ефективността на производството и развитието на общностите и работа в подкрепа на 17-те глобални цели за устойчиво развитие на ООН

Кока-Кола ХБК, която по-рано този месец бе обявена за световен лидер в устойчивото развитие в категория „Напитки“ в класацията на Дау Джоунс (DJSI), представи новите си цели за устойчиво развитие.

До 2020 г. компанията възнамерява да:
• използва 40% от общата енергия от възобновяеми и чисти енергийни източници;
• рециклира мин. 40% от опаковките на продуктите си на пазара;
• въведе използването на рециклирани (или произведени от възобновяеми материали) РЕТ опаковки, които ще представляват мин. 20% от общото количество, лансирано на пазара;
• намали количеството на първични опаковки с 25% на литър произведена напитка;
• сертифицира над 95% от основните селскостопански суровини в съответствие с водещите принципи за устойчиво земеделие на системата на Кока-Кола;
• инвестира поне 2% от своята годишна печалба, преди данъчно облагане, в обществото;
• удвои броя на служителите, които участват в доброволчески инициативи през работно време, като достигне 10%.

Седемте нови цели надграждат първоначалните ангажименти за 2020 г, обявени миналата година, за намаляване на консумацията на вода и интензивността на преките въглеродни емисии на компанията съответно с 30% и с 50%.

През последните няколко години Кока-Кола ХБК намали използването на вода с 2.1 милиарда литра, което се равнява на чаша вода за всеки човек на планетата. За последните пет години глобалният въглероден отпечатък от продуктите на компанията бе намален с 1.07 млн. тона, като резултат от инвестирането в нисковъглеродни технологии и технологии за енергийна ефективност. Това се равнява на годишните емисии на парникови газове на над 200 000 леки автомобила.

През 2015 г. компанията инвестира 8.2 млн. евро – 2.3% от печалбата си преди данъчно облагане, в подобряване на благосъстоянието на общността, опазване на околната среда и водите, развитие на младежта, в партньорство с над 230 неправителствени организации.

Димитрис Лоис, главен изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК, каза: „Амбициозните цели, които обявяваме днес, отразяват нашия ангажимент да сътворим по-добро бъдеще за нашите служители и за общностите, на които служим. Те са част от цялостната ни стратегия, която издигна Кока-Кола до лидерската позиция за устойчивост сред компаниите за напитки и която показа решителността ни да развиваме бизнеса си отговорно, успешно и продължително.“

За Кока-Кола ХБК
Кока-Кола ХБК е водещата по обем бутилираща компания на марките на The Coca-Cola Company, с продажби от над 2 милиарда унифицирани* каси. Тя има широко географско покритие с производство в 28 страни, обслужващи население от приблизително 589 милиона души. Кока-Кола ХБК предлага разнообразна гама от готови за пиене безалкохолни напитки в категориите сок, вода, спортни, енергийни и газирани напитки, чай и кафе. Кока-Кола ХБК се ангажира да насърчава устойчивото развитие, за да създаде стойност за бизнеса си и за обществото. Това включва предоставяне на продукти, които отговарят на нуждите на потребителите, насърчаване на открита и приобщаваща работна среда, извършване на дейността по начини, които защитават и опазват околната среда и допринасят за социално-икономическото развитие на местните общности. Кока-Кола ХБК е лидер сред производителите на напитки в световните и европейските индекси на Дау Джоунс за устойчиво развитие и е включена в индекса FTSE4Good.
Акциите на Кока-Кола ХБК се търгуват на Лондонската фондова борса (LSE: CCH), както и на Атинската борса (ATHEX: EEE). За повече информация можете да посетите: http://www.coca-colahellenic.com/.

* Унифицирана каса = 5.678л напитка.

За Индексите за устойчиво развитие на Дау Джоунс
DJSI са представени през 1999 г. като първите глобални критерии за устойчиво развитие. Те се предлагат заедно с индексите RobecoSAM и S&P Dow Jones. Групата проследява представянето на водещи световни компании от гледна точка на икономически, екологични и социални критерии. Индексите служат като критерии за инвеститорите, които интегрират съображения за устойчиво развитие в своето портфолио и осигуряват ефективна платформа за ангажиране на фирми, желаещи да приемат добри практики в сферата на устойчивото развитие. След оценка на набор от общи и специфични за индустрията въпроси, само първите 10% се приемат за включване.
За повече информация можете да посетите: http://www.sustainability-indices.com/.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци