Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Книги за смет 2016 събира пластмасови отпадъци в жълтите контейнери на ЕКОПАК

Книги за смет 2016 събира пластмасови отпадъци в жълтите контейнери на ЕКОПАК

15.04.2016

За поредна година ЕКОПАК е ключов партньор в националната инициатива "Книги за смет" 2016. Тя започва на 16 април, събота, от 10:00 до 13:00 ч., а пунктът е пред паметника на Съветската армия. След това кампанията продължава в градовете Плевен, Велико Търново и Бургас.

За да участвате в „Книги за смет” 2016 е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Специално към селекцията от книги тази година се прибавят още три класически заглавия, издадени специално за „Книги за смет”.Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет ще пренесе читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник „Монд” и тази година ще бъде едно от заглавията в кампанията.

За приемането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери от ЕкопакБългария. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.

Следващият уикенд, на 23 април, събота, "Книги за смет" се пренася за втора поредна година пред Драматичен театър „Иван Радоев” в град Плевен.

На 24 април, неделя, „Книги за смет” отново ще бъде във Велико Търново, пред Mall-а в града на на ул. Оборище 18.

Бургас, който миналата година постави рекорд по брой събрани пластмасови отпадъци, ще приветства за четвърта поредна година „Книги за смет” пред Панетона на 14 май.

Кампанията ще се проведе межу 10:00 и 13:00 ч. във всички градове.

Организатори на кампанията са: Фондация Credo Bonum, заедно с техните партньори от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Кюстендил

Кампанията се осъществява и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина”, „Списание 8”, гайдът за култура „Виж! София” и „Виж! Бургас”, сайтът peika.bg, yatoto.bg и JCDecaux, които подкрепят активно кампанията от нейното начало.

 

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци