Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Инициативата „Стара хартия за нова книга“ събра 13 тона хартия за рециклиране и с това спаси 169 дървета

Инициативата „Стара хартия за нова книга“ събра 13 тона хартия за рециклиране и с това спаси 169 дървета

17.09.2013

 На 15 септември 2013 г. пред книжен център „Гринуич“ на столичния бул. „Витоша“ се проведе за първи път детският празник „Стара хартия за нова книга“. Инициативата бе организирана от книжен център „Гринуич“,ЕКОПАК България АД и Столична община и осъществена с активното партньорство на БТВ Медия Груп, издателство „Ентусиаст“, „Книгомания“ и кампанията „Забавното лятно четене“.

На всички деца, които дойдоха с придружител и предадоха по 5 кг хартия бе дадена възможност да изберат една от хилядите детски книжки, осигурени за събитието.

Целта на инициативата е да покаже на децата колко е важно разделното събиране на отпадъци за опазването на природата и да стимулира интереса им към книгите и четенето. Кметът на София Йорданка Фандъкова беше патрон на събитието. Тя заедно с внука си Алекс, който е първокласник, предадоха стара хартия и също взеха книжка.

На специално създадени за целта места, доброволци претегляха и събираха донесената хартия в осигурените от ЕКОПАК сини контейнери. Хартия беше транспортирана, сортирана и балирана на сепариращата площадка на ЕКОПАК, след което предадена за рециклиране.

По време на кампанията бяха събрани 13 тона стара хартия, а 2520 деца получиха нови книжки. Така, благодарение на всички, които се включиха в детския празник „Стара хартия за нова книга“, бяха спасени от изсичане 169 дървета.

На сцената пред книжния център под наслов „Почисти и прочети“ многобройните участници в събитието поддържаха настроението през целия ден. Забавленията започнаха с интерактивното шоу „Вълшебният свят на Роалд Дал“, посветено на Световния ден на разказвач №1. Тук бяха и невероятния фокусник  мистър Джими  с магическото шоу „Вълшебните контейнери на ЕКОПАК“ и вокална театрална формация „Врабчета“ при столичен Център за работа с деца.

В специална шатра младежи от  фондация за млади хора с интелектуални затруднения „Светът на Мария“ показваха на децата как да изработват прекрасни цветя от цветна хартия.

Бяха обявени и резултатите от тазгодишната кампания на „Забавното лятно четене“. Русе грабна приза „Най-четящ град“, а след него се наредиха Пловдив и София. Най-четящото училище е СОУ „Александър Иванов-Чапай“ от град Белово. След него се наредиха пловдивското ОМГ „Академик Кирил Попов“ и СОУ „Христо Ботев“ от град Русе. 13 годишната Вяра Младенова спечели в категорията „Най-четящо дете“, а Калоян Радославов на 11 години от Русе и Поля Какалова на 10 години от Благоевград се наредиха на второ и трето място. Град Гоце Делчев получи специален приз за активно участие в кампанията „Забавното лято четене“, която се връчва за първи път от организаторите за по-малките градове, които се отличават в проект.

През целия ден уникалния 3Д Екобус на ЕКОПАК беше на разположение на децата. Всички преминали интерактивното обучение в него научиха защо е важно рециклирането и как всеки един от нас с малко усилие може да допринесе за спестяване на природните ресурси.

Малчуганите участваха в много игри и викторини с въпроси, свързани както с разделното събиране на отпадъци и опазване на природата, така и с приказните герои и техните приключения, за което получиха над 3000 подаръка и награди от организаторите и партньорите.

Празникът завърши с подарък от официалния медиен партньор на инициативата, телевизия bTV - концерт на любимите лица от най-успешния музикален формат„Гласът на България“: Гита Петкова, Нина Илиева, Николина Атанасова, Христо Младенов и Пламен Борисов.

Инициативата „Стара хартия за нова книга“, която организаторите се надяват да превърнат в традиция, е в подкрепа на кандидатурата на София за „Европейска столица на културата 2019“.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци