Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК – партньор на кампанията „Да изчистим България за един ден“

ЕКОПАК – партньор на кампанията „Да изчистим България за един ден“

18.05.2012

Най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, ЕKOПAK Бълагрия АД активно участва като партньор в кампанията „Да изчистим България за един ден“.

ЕKOПAK се включи още в инициативата "Чисто Знание” на бТВ, която предхождаше основната кампания, с образователни и информационни инициативи с цел да покаже на хората, че събраните разделно отпадъци наистина се рециклират и че всеки един от нас, с действия си, реално допринася за опазване на природата.

За 12-ти май ЕКОПАК е предоставил материали на 95-те общини – партньори на Организацията. Предоставяните материали включват над 30 000 чували (жълти и черни) и още толкова чифта ръкавици. Материалите ще бъдат предоставени на доброволците от общините.

На 12-ти май ЕКОПАК открива пунктове за раздаване на жълти чували в 6 големи града:

София:

1. Борисовата Градина около езерото Ариана

2. Парк «Хиподрума» . 

Варна:

1. пред магазин Кауфланд, до МОЛ Варна в р-н "Младост";

2. Пред магазин СБА в ж-к "Чайка", район "Приморски"

Русе:

1. кв. Чародейка, до бл.212 (в близост има супер)

2.  Парка на младежта

Бургас:

1. Плажната ивица до Бункера

2. Парк Минерални бани

Плевен:

1. ж.к. Сторгозия на паркинга пред магазин за хранителни стоки „Т-маркет”

2. ж.к. Дружба на паркинга пред магазин за хранителни стоки „Руже” между Дружба 1 бл.137 и Дружба 2 бл.216.

Велико Търново:

1.Пред Общината;

2. Пред Билла-хипермаркет - гл.път София-Варна

В жълтите чували се събират само отпадъци от пластмасови и метални опаковки като:

Пластмасови бутилки, пластмасови чашки, чинийки, кофички от кисело и бутилки от празно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, найлони и найлонови пликчета, каси, както и метални капачки и кенчета от напитки. Опаковките, които се събират трябва да бъдат сравнително чисти. Ако те са силно замърсени с остатъци от храна, мазнини и кал, следва да се изхвърлят в черни чували за битов отпадък.

В жълтите чували не трябва да се изхвърлят други общи битови отпадъци: замърсени хартии, храна, угчраки, растителни отпадъци (клони, трева храсти), части от мебели, съдове от керамика, плоско стъкло, батерии, електрически уреди и др. Тези отпадъци се събират в черните чували.

Пълните жълти чували да се оставят до жълтите контейнери в района на пунктовете, където се раздават или (във или до) жълтите контейнери в другите райони на града. От там, ще бъдат извозени от ЕКОПАК до сепариращи площадки и до заводи за рециклиране.

След приключване на инициативата ще бъдат предоставени данни колко отпадъци са събрани разделно и колко ресурси са били спестени.

Нека заедно да изчистим България за един ден!

 

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци