Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК и ТЕТРА ПАК с нова кампания за разделно събиране и рециклиране на картонени кутии от напитки

ЕКОПАК и ТЕТРА ПАК с нова кампания за разделно събиране и рециклиране на картонени кутии от напитки

03.08.2015

В осем български общини стартира информационно-образователна кампания за разделно събиране и рециклиране на картонени опаковки от течности. Кампанията е организирана от ЕКОПАК България, най-голямата в България организация за оползотворяване на опаковки и Тетра Пак, най-големия в света производител на този тип опаковки. Партньори са общините Враца, Дупница Кюстендил, Монтана, Перник, Ботевград Пещера и Пазарджик. Информация за етапите през които ще премине кампанията и интересни новини, факти, снимки и филми ще може да следите на сайта ни в секция "Кампании" и във Фейсбук страницата ни.

В тази кампания ще обърнем внимание на композитните (многослойни) отпадъци от опаковки и по-специално на картонените кутии за течности – сок, мляко, домати, вино, сметана и др.  Материалите, от които са направени - картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране и могат да се използват многократно. Ползите от разделното им събиране са много и засягат всеки един от нас. Например:

  • Пестим ценни природни ресурси, като понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90%;
  • При рециклирането на 1 тон стара хартия се използва с 60% по-малко енергия, отколкото при производството на нов материал; спасяваме от изсичане около 13 дървета и спестяваме 31 780 литра вода, 4 100 киловатчаса електроенергия, 2.5 барела нефт; ; 4 куб.м от обема на сметището

Кампанията ще се проведе на два етапа – информационно-образователен и серия от специални събития. Първият етап стартира от 01.08. и включва разпространяване на информационни брошури и плакати в осемте общини

Вторият етап ще се проведе в почивните дни на септември и октомври, по време на който във всяка община ще гостува уникалният ЕКОЛАБИРИНТ.  Вижте датите, на които ще посетим всеки град тук.

Отговорното отношение към природата показва отношение към самите нас, нашите близки и това какво ще оставим на поколенията след нас.  

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци