Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК дарява 50 000 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки у дома

ЕКОПАК дарява 50 000 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки у дома

10.06.2009

EКОПАК започна разпространението на 50 000 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки. Те се предоставят безвъзмездно на домакинствата в общините, въвели разделно събиране в партньорство с най-голямата организация за оползотворяване у нас. Инициативата е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!" и ще обхване 100 общини.

Идеята за създаването на домашния контейнер възникна след провеждането на национално представително проучване за нагласите на хората към разделното събиране на опаковки, проведено през октомври 2008 г. от GfK по поръчка на ЕКОПАК. Проучването показа, че като основна причина да не разделят отпадъците, хората изтъкват липсата на условия да го правят в къщи. Затова ЕКОПАК разработи прототип на контейнер, който да даде на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките още у дома.  Контейнерът е с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и последващо изхвърляне на опаковките. Разделянето на опаковките у дома ще улесни правилното им изхвърляне в трите цветни контейнера от общинските системи и може да увеличи с 10 % количествата на годните за рециклиране суровини, събирани от домакинствата.

Всеки човек, който живее в община с изградена 3-контейнерна система на ЕКОПАК и желае да получи домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, може да провери кога и къде в неговия град ще бъде организирано раздаването на контейнерите. Графиците и местата за разпространение им се определят съвместно с общинската администрация и ще бъдат публикувани на сайта на организацията. Три дни преди раздаването,  жителите на всеки град ще получат талон-заявка в пощенските си кутии. С него те ще могат да отидат на посочените места и да вземат безплатно своя домашен контейнер за разделно събиране на опаковки. Талон може да бъде получен и попълнен и направо на място. Раздаването на контейнерите ще продължи до изчерпване на наличните количества.

Първи своите контейнери ще получат жителите на Шумен, Варна, Добрич, Каварна, Исперих, Разград, Тутракан и Цар Калоян. Графикът и местата за разпространение на контейнерите във всяка община ще бъде публикуван и актуализиран своевременно на сайта на ЕКОПАК: http://www.ecopack.bg/.

Кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!" стартира през 2008 г. в 97 общини и обхвана над 2.6 млн. жители. В рамките на кампанията беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град", конкурсът „Вкъщи събираме разделно" и образователната програма за Еко-часове на класа, разработена съвместно с Министерството на образованието и науката. През 2009 г. кампанията продължава с разработването и разпространението на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. През септември в училищата ще стартира втория етап от кампанията и ще бъде учреден най-големият клуб на приятелите на разделното събиране на опаковки „Бъди модерен! Събирай разделно!" Част от проекта се финансира благодарение на участието на ЕКОПАК с еко-кауза в риалити формата VIP Brother 3.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци